Duminică, 11 iulie, în Republica Moldova au avut loc alegeri parlamentare anticipate. În urma rezultatelor înregistrate, preşedintele României, Klaus Iohannis, le-a transmis un mesaj cetăţenilor de peste Prut, precum şi preşedintelui Maia Sandu.
Iohannis i-a felicitat pe moldoveni pentru „spiritul civic şi opţiunea clară pentru reforme, stat de drept şi integrare europeană” şi a promis că ţara noastră va fi alături de parcursul european al Republicii Moldova şi în continuare.
„Felicitări cetăţenilor R. Moldova pentru spiritul civic şi opţiunea clară pentru reforme, stat de drept şi integrare europeană! Felicitări, Maia Sandu pentru curaj, perseverenţă şi viziune! România va fi alături de R. Moldova în susţinerea reformelor şi parcursului european!”, a scris preşedintele Klaus Iohannis, luni dimineaţa, pe contul său de Twitter.
Felicitări cetățenilor R. Moldova pentru spiritul civic și opțiunea clară pentru reforme, stat de drept și integrare europeană! Felicitări @sandumaiamd pentru curaj, perseverență și viziune! România va fi alături de R. Moldova în susținerea reformelor și parcursului european!
— Klaus Iohannis (@KlausIohannis) July 12, 2021
Partidul Maiei Sandu a fost votat de aproape 53% dintre moldovenii ce s-au prezentat la vot
Partidul Acțiune și Solidaritate al președintei Maia Sandu, principalul partid proeuropean din Republica Moldova, va avea majoritate absolută în viitorul Parlament de la Chişinău, potrivit rezultatelor din 99,91% dintre secţiile de votare.
PAS a înregistrat un procent de 52,72% din voturi, depăşind astfel categoric principala formaţiune politică de stânga, Blocul Electoral al Comuniştilor şi Socialiştilor (BECS), care a fost votată de doar 27,23% din electorat, scrie Agerpres.
Datele CEC arată că Partidul Politic „Şor” (PPŞ) a beneficiat de susţinerea a 5,75% dintre alegători, acesta fiind urmat de Blocul Electoral „Renato Usatîi”, cu 4,1% din voturile alegătorilor.
Pe următoarele locuri se află Partidul Politic Platforma Demnitate şi Adevăr, cu 2,33% din voturi, şi Partidul Democrat din Moldova, cu 1,81%.
AUR, rezultat dezastruos în alegerile din Moldova
Formaţiunea AUR nu a reuşit să înregistreze şi în Republica Moldova succesul avut în România, reuşind să obţină doar 0,49% din voturi (adică puţin peste 7200 de voturi din cele peste 1,46 de milioane exprimate).
În condiţiile în care pragul electoral este de 5% pentru partidele politice şi 7% pentru alianţele electorale, în noul legislativ din Republica Moldova acced doar trei formaţiuni politice, PAS, BECS şi PPS, urmând ca partidul preşedintelui Maia Sandu să aibă o majoritate covârşitoare.
Sursă foto: INQUAM Photos, Octav Ganea