Iohannis a transformat cursa pentru postul de şef al NATO într-o competiţie publică
Cum se vede candidatura lui Klaus Iohannis pentru şefia NATO la nivelul UDMR? Preşedintele formaţiunii politice, Kelemen Hunor, a afirmat că Iohannis a schimbat puţin regulile în acest caz, prin anunţul candidaturii sale.
Nu este vorba despre un job care se scoate la concurs, însă şeful statului, prin anunţul său, a făcut ca totul să devină un concurs deschis.
„Astăzi, competiţia pentru funcţia de secretar general al Alianţei Nord-Atlantice, prima dată în istorie este o competiţie publică.
Niciodată nu s-a întâmplat aşa ceva, dacă vă uitaţi cum au fost numiţi, nu e jobul care se scoate la concurs. Acuma, Iohannis a făcut să fie concurs deschis, cu ce rezultate, vom vedea”, a declarat Kelemen Hunor, invitat la Prima TV, la emisiunea „Insider Politic”.
Mark Rutte, cel mai cinic om politic din Europa
Americanii nu se vor răzgândi aşa de uşor în privinţa lui Mark Rutte, premierul Olandei, care pare marele favorit pentru postul de secretar general al NATO.
Şi chiar dacă ar fi ca Statele Unite să-şi schimbe opţiunea, cel mai probabil nu o vor face în favoarea lui Klaus Iohannis, adaugă Kelemen Hunor.
Cât despre Mark Rutte, şeful UDMR consideră că este un politician foarte experimentat, „cel mai cinic om politic din Europa la acest moment”. Rutte „are capacitatea de a aduna susţinere pentru el”, mai spune Kelemen Hunor.
„Când americanii spun că îl susţin pe Rutte e foarte greu să ajungi în situaţia să spună americanii ”Dom-le, ne-am răzgândit”. Şi dacă se răzgândesc, nu ştiu dacă se răzgândesc în favoarea lui Iohannis. E greu de spus.
Trebuie acolo unanimitate, nici măcar nu se votează, în flancul estic există reţineri serioase în ceea ce priveşte pe Rutte nu are Rutte majoritate, în sensul că în afară de 2-3 state, îl susţin doar pe el”, precizează preşedintele UDMR.
Kelemen Hunor a venit şi cu o replică amuzantă cu privire la situaţia în care se află, în acest moment, preşedintele României.
„Nu văd cum se poate ajunge să existe o susţinere din partea aliaţilor pentru Iohannis în acest moment. Nu exclud, pentru că nu putem exclude nimic, dar situaţia este destul de, cum se spune la noi, naşpa”, a spus el.
Viktor Orban va avea un cuvânt greu de spus
Cu toate acestea, Kelemen Hunor subliniază clar că NATO ar trebui să fie condusă de o persoană venită din flancul de est al Alianţei. Vorbim despre zona „cea mai vulnerabilă şi cea mai sensibilă” a Alianţei Nord-Atlantice.
Un jucător important în tot acest dosar este premierul Ungariei, Viktor Orban. Acesta a transmis în mod clar că nu il va susţine pe Mark Rutte pentru şefia NATO. Însă trebuie să spună acum dacă votul lui va merge sau nu către Klaus Iohannis.
Cooperarea regională pentru Orban este extrem de importantă, subliniază Kelemen Hunor.
„Sunt convins că din analizele lui (Viktor Orban – n.r.) soluţia să fie cineva din regiune e mult mai important, mult mai relevant decât a găsi argumente pentru a-l susţine pe Mark Rutte. Eu cred că în acest moment, în această zonă încă există susţinere pentru un candidat din zona noastră. (…)
Cineva s-ar putea să apară la un moment dat cu un alt candidat. Cooperarea regională pentru Orban este extrem de importantă. El este un om politic care permanent caută în regiune, caută aliaţi şi susţine alianţele regionale, ceea ce este absolut normal într-o lume în care fiecare îşi caută aliaţi şi interesele naţionale pot fi puse în valoare doar dacă ai şi aliaţi regionali permanent.
Nu pot să dau un răspuns, eu spun că dacă ar trebui să aleagă Orban între Rutte şi Iohannis sunt convins că l-ar alege pe Iohannis. Nu că sunt apropiaţi, că nu sunt, ideologic nu. Pur şi simplu din interesele comune regionale cred că acolo ar merge el, dar e analiza mea, nu e răspunsul lui”, a mai precizat Kelemen Hunor.