”Decalogul a fost foarte bine primit și cred că nu este niciun secret că am discuții bilaterale cu oficialii din NATO. Mulți au menționat și au spus că am venit cu temele care chiar erau importante. Aceste poziții vor fi exprimate de către reprezentanții statelor respective, nu de către mine. Dar pot să vă spun că sunt discuții foarte bune, iar cu premierul Mark Rutte ne întâlnim mereu, avem o relație foarte bună. Este chiar o competiție constructivă, nu dorim să stricăm proiecte bune pentru această competiție.
Când a fost întrebat dacă are în vedere și o funcție la nivel european în situația în care nu obține poziția de șef al NATO, Iohannis a fost categoric.
”Eu mă concentrez pe discuțiile pentru NATO”, a spus Iohannis.
Nu este un vot
Klaus Iohannis a clarificat că în cadrul NATO nu se desfășoară un proces de vot, ci fiecare țară își exprimă opinia. Apoi se caută un consens între statele membre.
„După cum am răspuns și mai devreme, nu este uzual să se facă declarații după aceste negocieri, fiecare stat vrea să facă anumite declarații, dar ele să fie păstrate în cadrul NATO. Vedeți, în cadrul NATO nu se votează, ci este nevoie de o decizie consensuală. De aceea nu pot să vorbesc despre pozițiile fiecărei țări pentru a proteja anumite sensibilități.
Fiind o competiție atipică nu cred că este rolul meu să spun ce va face celălalt candidat. Cred că ne despart geografia, istoria și viziunile pentru viitorul NATO”, a spus Klaus Iohannis.
Ajutorul militar pentru Ucraina, o urgență
Klaus Iohannis a afirmat că cel mai important subiect este Ucraina, de departe. El a menționat că va insista pe urgența sprijinului militar și pe necesitatea de a îndeplini angajamentele asumate. De asemenea, a subliniat că România va continua să acorde asistență pe toate dimensiunile, cu accent deosebit pe palierul umanitar, militar și în ceea ce privește tranzitul cerealelor ucrainene. El a adăugat că menținerea sprijinului european rămâne fundamentală și pentru Republica Moldova.
Președintele a afirmat că „Republica Moldova este cel mai afectat stat de agresiunea Rusiei, după Ucraina”. Șeful statului a menționat că problemele se acumulează foarte mult în Moldova. El a remarcat că Republica Moldova traversează o perioadă preelectorală complexă. Țara se confruntă cu amenințări hibride chiar fără precedent, subliniind importanța sprijinului în această privință. De asemenea, a adăugat că siguranța Republicii Moldova reprezintă siguranța spațiului european. Totodată, el a transmis că va sublinia, la Consiliu, importanţa regiunii Mării Negre din punctul de vedere al siguranței.