Klaus Iohannis spune că nici un serviciu nu poate să înceapă să spioneze proprii politicieni
Președintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, la Bruxelles, că este inacceptabil ca CSAT sau serviciile secrete să spioneze politicienii din țară, întrucât astfel s-ar reveni la practicile regimului comunist de dinainte de 1989.
Iohannis a subliniat că nici CSAT, nici serviciile secrete nu au dreptul să supravegheze politicienii, avertizând că o astfel de practică ar reprezenta o revenire la metodele regimului comunist de dinainte de 1989. El a insistat asupra faptului că fiecare politician are libertatea de a candida, de a-și desfășura campania electorală și de a comunica propriile idei electoratului, aceasta fiind esența politicii democratice.
„Nu poate nimeni, nici CSAT, nici un serviciu, să înceapă să spioneze proprii politicieni. Am ajunge înapoi unde am fost înainte de ’89. Fiecare are libertatea, dacă vrea să candideze, să-și facă campanie, să spună oamenilor ce vrea, așa e în politică”, a afirmat șeful statului.
Încălcările legii și provocările documentării ingerințelor străine
Referindu-se la alegerile prezidențiale, Klaus Iohannis a subliniat că au existat încălcări ale legii în domenii sensibile, care ar fi trebuit investigate mai atent: „Se pare că au fost şi încălcări ale legii în zona de antisemitism, de propagandă legionară, care poate ar fi trebuit să fie urmărite mai îndeaproape. Probabil data viitoare aşa se întâmplă. Dar atenţie, acesta este un lucru foarte, foarte serios şi vreau să îl tratăm aşa cum este.”
Președintele a explicat că, deși ingerințele străine în alegeri reprezintă o problemă bine cunoscută, soluționarea acesteia este extrem de complicată. El a arătat că cei responsabili de astfel de atacuri operează într-un mod opac, folosindu-se de rețele complexe și de servere distribuite la nivel global, ceea ce face aproape imposibilă identificarea clară a surselor și a legăturilor implicate. Șeful statului a avertizat că aceste acțiuni nu sunt asumate în mod deschis și nu vin cu semnături clare sau intenții exprimate explicit.
Pentru a gestiona astfel de probleme, au fost create structuri specifice în cadrul CSAT, dar Klaus Iohannis a subliniat că serviciile secrete nu au voie să supravegheze politicienii din țară. „Serviciile secrete nu au voie să urmărească politicieni în intern. Pur și simplu, că am ajunge imediat înapoi la vechea securitate. Așa ceva este inacceptabil.”
Rolul limitat al președintelui în procesul electoral
Klaus Iohannis a reiterat că atribuțiile sale în procesul electoral sunt strict delimitate. „Eu am reacționat în momentul în care de la servicii am primit semnale că există o îngerință străină. Deci, atenţie, CSAT a fost convocat pe îngerință străină, nu pe felul cum a mers campania. Aia nu-i treaba CSAT-ului.”
Președintele a insistat asupra dificultății în prevenirea și documentarea ingerințelor, punctând că orice acțiune în acest sens trebuie să respecte legile și să evite abuzurile. „Toată lumea este conştientă că problema există, dar de la a cunoaşte că există problema, până la a o preveni şi până a remedia, este de multe ori foarte complicat.”