Iohannis: Muzeul Militar Naţional păstrează vii în memoria naţională victoriile şi jertfa militarilor români

Klaus Iohannis

SURSA FOTO: Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu

Președintele Klaus Iohannis a transmis un mesaj cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la înființarea Muzeului Militar Național. Șeful statului a afirmat că Muzeul Militar Naţional are menirea de a păstra vii în memoria naţională victoriile şi jertfa militarilor români pe câmpul de luptă în cele două conflagraţii mondiale.

Joi, pe data de 7 decembrie, președintele Klaus Iohannis a transmis un mesaj cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la înființarea Muzeului Militar Național. Mesajul a fost prezentat de către Ion Oprişor, Consilier Prezidenţial – Departamentul Securităţii Naţionale.

Muzeul Militar Național păstrează vie amintirea victoriile și jertfele militarilor români

În mesajul său, șeful statului a afirmat că Muzeul Militar Naţional are menirea de a păstra vii în memoria naţională victoriile şi jertfa militarilor români pe câmpul de luptă în cele două conflagraţii mondiale.

”Astăzi sărbătorim cu multă emoţie împlinirea unui secol de la înfiinţarea Muzeului Militar Naţional „Regele Ferdinand I”, edificiu care oglindeşte faptele de arme ale ostaşilor noştri şi o parte esenţială a istoriei poporului român şi a devenirii României moderne.

Instituţie reprezentativă a Armatei României, Muzeul Militar Naţional are menirea de a păstra vii în memoria naţională victoriile şi jertfa militarilor români pe câmpul de luptă în cele două conflagraţii mondiale, precum şi greutăţile vremii, pe care înaintaşii noştri le-au înfruntat pentru ca noi să putem trăi într-un stat naţional, suveran şi independent, unitar şi indivizibil”, a transmis el.

Înființarea Muzeului Militar Național, un exemplu de perseverență și devotament

Klaus Iohannis a adăugat că ”drumul care a precedat fondarea Muzeului a fost unul presărat cu hotărâre şi devotament”.

Potrivit acestuia, ”între 1914 şi 1923, de la propunerea unei secţii militare în cadrul Muzeului Naţional până la Înaltul Decret Nr. 6064 din 18 decembrie 1923 al Regelui Ferdinand I, acest parcurs ilustrează perseverenţa şi abnegaţia elitei vremii de a reflecta istoria militară a poporului român şi de a transmite mai departe urmaşilor eroismul şi valorile naţionale”.

Șeful statului adăugat că ”înfiinţarea Muzeului Militar Naţional „Regele Ferdinand I” la începutul secolului al XX-lea face parte dintr-un amplu fenomen cultural şi istoric de recunoaştere şi apreciere a militarilor români de către elita politică şi societatea civilă”.

”Atunci au fost ridicate multe dintre edificiile culturale şi monumentele istorice care păstrează vie legătura dintre bravii noştri înaintaşi şi tinerele generaţii”, a spus el.

Klaus Iohannis a felicitat implicarea Băncii Naționale

Președintele Klaus Iohannis a salutat, totodată, implicarea Băncii Naționale. Acesta a spus că ”de-a lungul timpului, Banca Naţională a susţinut constant iniţiativele care evidenţiază tradiţiile şi valorile istorice şi culturale ale poporului român. Colaborarea dintre Muzeul Militar Naţional şi Banca Naţională a României ne aduce astăzi la vernisajul unei expoziţii dedicate aniversării a 100 de ani de la înfiinţarea Muzeului şi ne face martori la lansarea unei noi emisiuni numismatice, o monedă de argint care va intra în patrimoniul numismatic naţional”.

Liderul de la Cotroceni a felicitat ”în acest moment aniversar important, personalul Muzeului Militar Naţional „Regele Ferdinand I” şi al Armatei României pentru eforturile de a păstra vie istoria militară a poporului român în conştiinţa naţională”.

”De asemenea, felicit Banca Naţională a României pentru implicarea în acest eveniment şi pentru perseverenţa cu care susţine şi promovează valorile şi tradiţiile naţionale”, a transmis Klaus Iohannis.

Nicolae Ciucă: Armata, alături de Biserică, reprezintă cei doi stâlpi ai națiunii

Tot joi, Nicolae Ciucă a participat la evenimentul dedicat împlinirii a 100 de ani de la înfiinţarea Muzeului Militar Naţional. Președintele Senatului a declarat că Armata, alături de Biserică, reprezintă cei doi stâlpi de bază ai naţiunii.

”Armata, alături de Biserică, reprezintă cei doi stâlpi de bază ai naţiunii. Faptul că prin această emisiune numismatică, Banca Naţională este încă o dată alături de instituţia militară, reprezintă nu doar un moment de atracţie pentru colecţionari ci este un moment de recunoaştere a legăturii dintre instituţiile statului român şi Banca Naţională, care, trebuie să recunoaştem, este o instituţie care a a avut un aport deosebit în tot ceea ce a însemnat evoluţia statului român”, a declarat el în discursul său.

Liderul PNL a adăugat că Pentru militarii, Muzeul Militar Regele Ferdinand I este ca o biserică”. Asta „pentru că intrăm acolo şi putem să simţim spiritul ostaşului român, putem să simţim dovada lui de sacrificiu în toate momentele importante când a fost chemat să se sacrifice pentru ţară, putem să vedem evoluţia Armatei române, a dotării, a culturii militare şi totodată putem, atunci când suntem acolo, să ne şi rugăm pentru cei care sub drapel s-au sacrificat pentru ţară”.

”Doresc să îi felicit pe toţi cei care s-au implicat în pregătirea în organizarea şi găzduirea acestui eveniment, sunt aici reprezentanţii Ministerului Apărării Naţionale, Şeful Statului Major al Apărării conducerea Muzeului militar national Ferdinand I şi doresc să le mulţumesc pentru modul în care au reuşit să păstreze, să gestioneze şi să dezvolte muzeul militar, să-i ţină porţile deschise şi să atragă interesul, nu doar a celor care poartă uniformă ci a tuturor celor care sunt interesaţi de istoria poporului român, pentru că acolo este şi istoria poporului român dar şi istoria artei militare”, a mai declarat Nicolae Ciucă.

Președintele Senatului s-a arătat convins că ”în aceşti 100 de ani au reuşit să creeze o coerenţă pentru tot ceea ce înseamnă pasiunea pentru istorie în general şi pentru istorie militară, în mod special”.

”Încă o dată, domnule guvernator, vă mulţumesc în nume personal, vă felicit pentru această nouă emisiune numismatică şi sunt convins că ea va face interesul atât al colecţionarilor cât şi a celor care iubesc istoria şi iubesc Armata română. Vă mulţumesc şi vă doresc să avem timp peste 25 de ani, peste 50 de ani, să asistăm la aceleaşi evenimente”, a conchis Nicolae Ciucă.