Iohannis nu e singur în războiul cu liderul PSD. Un ambasador cu greutate a transmis un mesaj ferm.

Ambasadorul Germaniei la Bucureşti, Cord Meier-Klodt, a declarat marţi că dacă societăţile europene permit ca, prin intermediul ştirilor false, naţionalismul şi populismul să le separe, atunci acestea au “cu adevărat o problemă, o problemă mult mai mare decât sporadice minciuni politice”.

“De actualitatea subiectului fake news ne-am putut convinge ieri şi astăzi în presa românească”, a menţionat el, amintind de declaraţia preşedintelui României de marţi pe această temă. Klaus Iohannis a declarat că ceea ce a prezentat Dragnea în spațiul public, referitor la presupusele sale dosare, se numește fake news.

“Dacă permitem ca prin intermediul ştirilor false naţionalismul, populismul să ne separe în continuare şi să ne divizeze societăţile, atunci avem cu adevărat o problemă, o problemă mult mai mare decât sporadice minciuni politice. De aceea, trebuie să devină prioritar pentru noi, în egală măsură diplomaţi şi jurnalişti, să combatem ferm asemenea tendinţe, cu măsură, cu pârghiile adecvate şi cu tot ce dispunem profesional în – să îl numim – dulăpiorul nostru cu medicamente”, a afirmat diplomatul, la conferinţa mass-media româno-germană ce are ca temă, anul acesta, “Fake news – un pericol pentru democraţie?”.

Meier-Klodt a vorbit despre o “întărire” a ceea ce el a numit “sistemul imunitar” în contextul social actual. “Nu putem împiedica faptul că în spaţiul public suntem înconjuraţi tocmai acum, în sezonul gripelor, de tot felul de viruşi şi bacterii. Nu putem decide pur şi simplu să rămânem acasă, de aceea trebuie să ne întărim sistemul imunitar. Este valabil pentru fiecare dintre noi şi pentru societate să îl pregătim pentru a face faţă diverselor atacuri”, a punctat acesta.

Una dintre provocări, a spus ambasadorul, este menţinerea Europei unite. “O Europă a cărei forţă provine din diversitate nu poate funcţiona decât în condiţiile unui consens asupra unor numitori comuni – da, unitate în diversitate, cel puţin referitor la setul european de valori”, a afirmat Cord Meier-Klodt.
“De actualitatea subiectului fake news ne-am putut convinge ieri şi astăzi în presa românească”, a menţionat el, amintind de declaraţia preşedintelui României de marţi pe această temă.

 

Meier-Klodt a arătat, în context, că “fake news nu este un fenomen nou”. “Chiar dacă s-ar putea crea uşor această impresie, având în vedere dezbaterile actuale despre era post-adevăr, nu, neadevărurile intenţionate au făcut întotdeauna parte din comunicarea politică. Marelui (Otto von – n.r.) Bismarck îi este atribuită afirmaţia conform căreia ‘niciodată nu se minte mai des decât înaintea alegerilor, în timpul războiului şi după vânătoare’”, a spus ambasadorul Germaniei.

“Eu nu cred că în sine ele (fake news) reprezintă, în parte, un pericol pentru democraţia ca atare, depinde de mediul în care sunt enunţate şi propagate – polarizarea socială, neîncrederea reciprocă şi tendinţa către o acutizare generatoare de conflicte oferă iniţial terenul propice în care prind într-adevăr rădăcini ştirile false, putând descompune în mod durabil liantul social”, a explicat Meier-Klodt, anunţă Agerpres.