Klaus Iohannis nu se opune comasării alegerilor în acest an

Președintele Klaus Iohannis a declarat miercuri că nu se opune la ideea privind comasarea alegerilor din acest an, subliniind că este dispus să accepte această soluție dacă este realizată în conformitate cu legea și este anunțată cu suficient timp înainte. El a evidențiat că patru rânduri de alegeri într-un singur an sunt prea multe și că o comasare legală și constituțională ar clarifica agenda electorală.

În plus, președintele a subliniat că nu este împotriva unei astfel de comasări, deoarece aceasta ar putea contribui la reducerea numărului de scrutine și ar putea încuraja o prezență mai mare la vot. Cu toate acestea, Iohannis a subliniat necesitatea ca procesul să fie bine organizat și anunțat în mod corespunzător.

„Eu nu sunt împotriva unor comasări de alegeri, dacă se face bine, dacă se organizează din timp și se anunță, este o metodă de a reduce numărul de scrutine”, a adăugat Klaus Iohannis.

Subiectul ar putea fi discutat joi în ședința de coaliție

Discuțiile despre comasarea alegerilor au fost intense în contextul unei posibile ședințe a coaliției de guvernare programată pentru joi. Unele variante discutate includ comasarea alegerilor europarlamentare cu cele locale, având în vedere exemplele unor state europene care au adoptat deja această practică.

Opiniile diferă în cadrul partidelor politice cu privire la această chestiune. Președintele PNL, Nicolae Ciucă, a sugerat că comasarea alegerilor europarlamentare cu cele locale ar putea crește prezența la vot.

În același timp, liderul PSD și premierul Marcel Ciolacu a afirmat că, deocamdată, nu există un scenariu definit cu privire la comasarea alegerilor și că nicio modificare legislativă nu va fi votată până la un consens clar în ceea ce privește calendarul electoral.

„Singura discuţie care a fost în partid a fost că, dacă se comasează vreo alegere, vrem să ştim întreg calendarul convenit cu cei care pot să creeze o majoritate în Parlament, ca să treacă modificările legislative. Cu adevărat, vă anunţ că nu e nedemocratic. Belgia şi Irlanda au anunţat că vor avea alegeri locale odată cu alegerile europarlamentare”, a afirmat premierul.

Comasarea alegerilor parlamentare cu cele prezidențiale ar necesita modificări legislative

De asemenea, s-a discutat și posibilitatea comasării alegerilor parlamentare cu cele prezidențiale, care ar reprezenta o revenire la modelul din trecut. Purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuț Stroe, a menționat că această opțiune ar necesita modificări legislative și a subliniat importanța stabilității politice în luarea deciziilor în legătură cu agenda electorală.

„Poate fi o ipoteză de lucru în cadrul şedinţei coaliţiei. În mod evident că, dacă s-ar merge pe un asemenea scenariu, este nevoie şi de anumite modificări referitoare la legislaţia electorală. Deocamdată este o idee care, probabil, se va discuta mâine, cred, sau probabil în următoarele întâlniri în cadrul coaliţiei.

Mai multe detalii vor fi publice în momentul în care se va cădea de acord asupra unei modalităţi, în condiţiile în care se vor lua decizii. Deocamdată sunt doar discuţii. Ar fi practic o revenire la modelul în care organizam în trecut alegeri. Până în 2004 alegerile parlamentare coincideau cu alegerile prezidenţiale”, a afirmat Stroe.