Președintele României susține că în aceste vremuri dificile, având în vedere războiul din Ucraina, Europa trebuie să rămână unită. De asemenea, ținând cont că „nu putem ști când acest război neprovocat se va încheia”, este necesară o schimbare de perspectivă asupra mecanismelor de sprijin pentru refugiații ucraineni.
Preşedintele Klaus Iohannis a transmis, joi, un mesaj, în cadrul „The Bucharest Forum – Towards a Common European Platform for Refugee Inclusion”, în care afirmă necesitatea ca Europa să rămână unită în contextul dificil creat de invadarea Ucrainei de către Federaţia Rusă.
Nu putem ști când se va încheia războiul
„Cred cu tărie că, în aceste vremuri dificile, este deosebit de important ca Europa să rămână unită în timp ce se confruntă cu provocări atât de complexe. Salut iniţiativa Guvernului României de a organiza Forumul de la Bucureşti, care nu numai că reafirmă, ci şi întăreşte angajamentul nostru în sprijinirea Ucrainei. Uniunea Europeană îşi doreşte ca Ucraina să fie independentă, democratică şi europeană.
Cu toate acestea, în timp ce continuăm să sprijinim Ucraina în drumul său spre restabilirea păcii, trebuie să admitem că nu putem şti când acest război neprovocat se va încheia. Astfel, se impune o schimbare de perspectivă asupra mecanismelor de sprijin pentru refugiaţi, de la o abordare temporară, la una pe termen mediu şi lung”, spune Iohannis, în mesajul prezentat de consilierul de stat Cătălina Galer.
Integrarea refugiaților necesită eforturi coordonate şi susţinute
El subliniază că, din prima zi a acestui război ”nedrept şi ilegal”, Europa a oferit un exemplu întregii lumi prin umanitatea şi solidaritatea manifestate, iar România nu a fost o excepţie, găzduind, în prezent, aproape 90.000 de ucraineni.
Şeful statului aminteşte că România a lansat, la sfârşitul lunii iulie, Planul Naţional de Măsuri pentru Protecţia şi Incluziunea Persoanelor Strămutate din Ucraina şi a Beneficiarilor de Protecţie Temporară, care abordează multiple domenii punctuale de intervenţie.
„Integrarea refugiaţilor în societăţile ţărilor-gazdă este un proces complex, cu provocări diverse, care necesită eforturi coordonate şi susţinute din partea tuturor actorilor implicaţi: autorităţi centrale şi locale, societate civilă, organizaţii internaţionale, precum şi mediul de afaceri şi cetăţeni. Este important ca refugiaţii ucraineni să fie protejaţi şi să primească tot sprijinul necesar, indiferent de statul membru în care se află în prezent. Prin urmare, este necesar ca guvernele noastre, societatea civilă şi organizaţiile internaţionale să acţioneze împreună pentru a identifica barierele şi obstacolele, potenţiale sau existente, cu care persoanele strămutate s-ar putea confrunta, dar şi pentru a-şi împărtăşi cunoştinţele şi bunele practici în abordarea acestor provocări”, afirmă Iohannis.
Accesul la educație este o precondiţie esenţială
În opinia acestuia, garantarea accesului la bunuri şi servicii publice într-un mod nediscriminatoriu este o precondiţie esenţială, alături de includerea refugiaţilor în sistemele publice de sănătate, în sistemele de educaţie şi pe piaţa forţei de muncă, precum şi oferirea unor oportunităţi pentru locuire.
„Toate acestea necesită modificări legislative şi angajamente financiare uriaşe, care trebuie să fie asumate, împreună, de către comunitatea europeană”, spune el.
Şeful statului adaugă faptul că accesul la o educaţie de calitate şi favorabilă incluziunii pentru copii şi tineri este o condiţie prealabilă pentru protejarea dezvoltării acestora.
„Depăşirea barierelor lingvistice este unul dintre primii paşi necesari pentru a facilita incluziunea şi integrarea. Prin asigurarea mijloacelor necesare pentru ca refugiaţii să înveţe limba ţării-gazdă, ei se pot adapta mai bine la noul mediu în care se află şi au, astfel, posibilitatea de a participa activ la viaţa socială, economică şi culturală. Pe termen lung, acest lucru va consolida coeziunea europeană şi va contribui la construirea unei identităţi europene”, arată Klaus Iohannis.
Refugiații pot aduce plusvaloare comunităților gazdă
Preşedintele Iohannis spune că, prin programele desfăşurate, trebuie oferită refugiaţilor şansa de a se dezvolta în continuare şi de a deveni independenţi din punct de vedere financiar, fără a se baza pe sprijinul oferit de autorităţile ţărilor-gazdă.
„Refugiaţii pot aduce plusvaloare comunităţilor gazdă, fiind activi pe piaţa muncii şi oferind experienţa lor în diferite domenii. Prin urmare, trebuie să încurajăm sectorul privat să fie deschis către această nouă oportunitate, asigurându-ne, totodată, că persoanele strămutate au acces la toate pârghiile de care au nevoie pentru a combate şomajul sau supracalificarea. Un aspect important în această privinţă îl reprezintă recunoaşterea diplomelor şi calificărilor refugiaţilor, precum şi garantarea accesului la oportunităţi de învăţare pe tot parcursul vieţii, atât pentru formarea academică, cât şi profesională”, mai spune Iohannis.
Şeful statului menţionează şi că trebuie consolidate mecanismele de combatere a muncii nedeclarate sau ilegale, ca măsură preventivă împotriva riscului de exploatare sau a traficului de persoane, având în vedere că o mare parte a persoanelor strămutate din Ucraina sunt categorii vulnerabile, cum ar fi femeile, copiii şi vârstnicii.
Deciziile privind refugiații trebuie să fie transparente
El subliniază că toate procesele şi deciziile privind refugiaţii trebuie să fie transparente şi comunicate în mod eficient, pentru ca aceştia să capete încredere în autorităţile ţărilor în care se refugiază pe timpul războiului, simţindu-se în acelaşi timp protejaţi şi în siguranţă.
„Reiterez faptul că România va continua să fie alături de Ucraina şi de cetăţenii săi curajoşi, oferindu-le sprijin deplin pe perioada şederii lor, precum şi oportunitatea de a-şi reconstrui vieţile în ţara noastră. În timp ce ucrainenii continuă să lupte pentru suveranitatea, libertatea şi democraţia lor, noi trebuie să ne continuăm eforturile comune şi neobosite pentru a le proteja familiile şi pe cei dragi lor, care au fost forţaţi, de mai bine de şase luni, să-şi lase în urmă casele”, mai afirmă Iohannis.