Președintele României a declarat că o ușoară depășire a țintei de deficit bugetar nu e problematică, în contextul în care este clar că nu ne vom încadra în 4,4% din PIB. Klaus Iohannis a precizat însă că soluția nu este austeritatea în acest caz, punctând că trebuie crescută colectarea, iar cheltuielile trebuie ținute sub control.
Ținta de deficit bugetar va fi depășită
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat vineri că este destul de clar că ţinta de deficit bugetar de 4,4% din PIB va fi depăşită. Şeful statului a declarat că, în opinia sa, o uşoară depăşire a acestei ţinte nu este problematică. Pe de altă parte, șeful statului a punctat că trebuie crescută colectarea şi cheltuielile trebuie ținute sub control.
„Am avut o discuţie, cunosc abordările promovate de coaliţie şi de guvern, este între timp destul de clar că nu va fi atinsă ţinta de deficit de 4,4% din PIB şi va fi depăşită. Cu cât va fi depăşită, asta va trebuie să ne explice Guvernul şi de aceea se poartă şi aceste negocieri.
Părerea mea este că o uşoară depăşire a acestei ţinte nu este problematică dar pe de altă parte trebuie să vină mână în mână cu măsuri care cresc gradul de colectare şi care ne duc într-o zonă în care la anul şi în anii care urmează nu mai avem această problemă”, a spus preşedintele despre intenţia Executivului de a cere la Bruxelles încadrarea într-o ţintă de deficit mai mare de 5,5%.
Potrivit președintelui, chestiunile sunt discutate la Bruxelles și nu crede că există riscul ca România să piardă fonduri europene.
„Aceste discuţii se fac tocmai pentru a găsi o cale comună pentru a atenua deficitul bugetar şi pentru a veni cu soluţii care nu sunt valabile doar acum şi peste două luni, ci soluţii care în ansamblu, pe mai mulţi ani, îmbunătăţesc întreaga situaţie.
Eu sper ca guvernul să vină cu nişte măsuri care fac exact ceea ce am spus acum”, a completat preşedintele.
Klaus Iohannis, despre scenariul austerității
Preşedintele a mai arătat că se discută mai multe scenarii, iar singurul pe care l-a refuzat în toate discuţiile cu coaliţia a fost cel al austerităţii. Iohannis a precizat că „prin austeritate nu se rezolvă problemele”.
El a adus aminte că a mai existat o astfel de încercare la ultima criză, în 2008, 2009, 2010. Atunci s-a încercat la nivel european remedierea crizei prin austeritate și rezultatele nu au fost bune.
„Austeritatea nu este o soluţie. Soluţia este în a folosi banii care există în mod judicios. Asta înseamnă a limita cheltuielile publice la necesar, nu a tăia de unde nu trebuie, iar pe de altă parte, avem încă destul de mulţi bani care nu se colectează.
Deci, trebuie crescut gradul de colectare. Din punctul meu de vedere, nu există riscul intrării într-un scenariu de austeritate, nici nu trebuie căutat şi nici nu trebuie promovat”, a precizat şeful statului.
Pe de altă parte, Klaus Iohannis a vorbit și despre riscul creşterii extremei dreapta pe fondul măsurilor de austeritate derute de la Bruxelles. Președintele a declarat că el îşi doreşte ca actuala coaliţie să performeze bine şi să primească suficiente voturi la alegeri.
„Ce şi cum vor vota românii la alegeri rămâne să vedem, fiecare român trebuie să aibă condiţiile create să voteze, asta este preocuparea mea. Care partid câştigă şi care pierde, ţine şi de performanţa partidului respectiv. Eu îmi doresc ca actuala coaliţie să performeze bine şi să primească suficiente voturi la alegerile care urmează, sunt patru runde de alegeri la anul”, a mai spus Iohannis.