Președintele Ungariei, Katalin Novák, se va întâlni, miercuri, la Palatul Cotroceni cu președintele Klaus Iohannis. Cei doi își propun să întărească agenda bilaterală dintre România și Ungaria. De asemenea, un subiect principal al discuției va fi agresiunea rusească asupra Ucrainei.
Președintele României, Klaus Iohannis va avea o întâlnire, miercuri, la Palatul Cotroceni cu președintele Ungariei, Katalin Novák, în contextul vizitei oficiale pe care aceasta o va face în România, la invitația șefului statului român. Oficialii vor discuta inclusiv despre invazia militară a Rusiei în Ucraina.
Cei doi oficiali vor continua seria de discuții pe care au avut-o la întâlnirea din 10 iunie 2022 la Summitul B9 care a avut loc la București.
„Vizita va oferi prilejul unei discuții aprofundate privind modalitățile de diversificare și aprofundare ale dialogului bilateral, în continuarea întrevederii din 10 iunie 2022 a celor doi înalți oficiali, în marja Summitului Formatului B9 de la București. De asemenea, vizita are loc în contextul în care anul acesta se împlinesc 20 de ani de la adoptarea Declarației de Parteneriat Strategic între Guvernul României și Guvernul Republicii Ungare pentru Europa Secolului XXI (Budapesta, 29 noiembrie 2002).”, se arată într-un comunicat emis de Administrația Prezidențială.
Ungaria – „stat vecin deosebit de important”
„Președintele României va evidenția, cu prilejul vizitei, deschiderea părții române pentru consolidarea dialogului și cooperării bilaterale cu Ungaria, stat vecin deosebit de important, în vederea promovării de proiecte de interes comun, în beneficiul celor două state și al cetățenilor lor, indiferent de etnie.
Va fi reiterat interesul părții române pentru o cooperare pragmatică și orientată spre rezultate concrete, structurată pe baza principiilor și valorilor incluse în documentele fundamentale ale cooperării bilaterale”, potrivit sursei citate.
Discuția se va axa pe războiul de la graniță și consecințele acestuia în plan regional în raport cu statele partenere
Cei doi șefi de stat vor aborda, potrivit unui comunicat de presă, și situația actuală din plan regional, european și global, ca urmare a agresiunii militare a Federației Ruse împotriva Ucrainei, urmând a fi analizate implicațiile pe diverse planuri: securitar, umanitar, economic, al crizei alimentare și altele.
„Nu în ultimul rând, vor fi abordate consecințele în plan regional, în raport cu state partenere precum Republica Moldova. În ceea ce privește agenda europeană, președinții României și Ungariei vor discuta despre extinderea Uniunii Europene și despre măsurile coordonate la nivelul Uniunii pentru a răspunde actualei crize din domeniul energiei”, se menționează în finalul comunicatului.