Preşedintele Klaus Iohannis va participa, miercuri, pe 1 martie, la evenimentul „Femei în sustenabilitate”, care se va desfășura la Palatul Cotroceni.

În cadrul evenimentului, vor participa femei cu implicare substanţială în promovarea sustenabilităţii

Administraţia Prezidenţială informează că reuniunea va aduce în prim-plan contribuţia femeilor, inclusiv a celor care se află la început de carieră, la promovarea şi atingerea obiectivelor pe care România le urmăreşte în domeniul sustenabilităţii.

Așadar, în cadrul evenimentului, care va avea loc de la ora 12L00, vor participa femei cu implicare substanţială în promovarea sustenabilităţii în sectorul public, asociativ, financiar şi de afaceri, educativ şi de cercetare.

Potrivit Administraţiei de la Cotroceni, femeile joacă deja un rol important în adaptarea la impactul schimbărilor climatice, tranziţia energetică, economia verde sau educaţia pentru mediu şi climă.

Klaus Iohannis a susţinut constant implicarea femeilor în viaţa politică, economică şi socială

„Preşedintele Klaus Iohannis a susţinut constant implicarea femeilor în viaţa politică, economică şi socială, iar evenimentul, care va fi organizat la Palatul Cotroceni, va pune accentul pe sustenabilitate, un domeniu relativ nou, dar relevant pentru o dezvoltare durabilă pe termen lung.

Provocările majore legate de limitarea schimbărilor climatice, creşterea economică sustenabilă sau reducerea poluării necesită contribuţia tuturor, femei şi bărbaţi deopotrivă. În acest sens, discuţiile dintre invitaţi, din ţară şi din străinătate, vor facilita schimbul de opinii şi bune practici privind participarea mai consistentă a femeilor la procesele decizionale şi politicile legate de sustenabilitate”, precizează sursa citată.

Alina Gorghiu: Avem un leadership politic misogin

Președintele interimar al Senatului, Alina Gorghiu, a vorbit la sfârșitul anului trecut, în cadrul unei emisiuni TV, despre cota de reprezentare a femeilor în politica românească.

Vicepreședintele PNL a relatat că Republica Moldova este un exemplu de bune practici, unde „președintele este femeie, șefa DNA este femeie, șefa Guvernului este femeie (premierul Natalia Gavriliță a demisionat în luna februarie 2023 – n. red.), ministrul de Interne este femeie”.

În ceea ce privește România, șefa Senatului a precizat că „avem un leadership politic misogin, evident că avem o societate care trebuie pregătită mai mult pentru a intra în politică”.

„Moldova are 40% femei în Parlament. 40% înseamnă foarte mult pentru o țară ca Moldova. Sunt un exemplu de bune practici la acest capitol. În România, avem acum 17 procente femei parlamentar, o scădere, un regres față de legislatura anterioară când aveam 20 de procente, și acele 20, insuficiente față de raportarea la populație.

Populația feminină din România se ridică la 52 de procente. Este mai mult de jumătate din electoratul din România, și cu toate acestea, atunci când vine vorba de decizie, nu se regăsesc în decizia statului român. Sunt foarte multe cauze. Evident că avem un leadership politic misogin, evident că avem o societate care trebuie pregătită mai mult pentru a intra în politică”, a explicat șefa Senatului, Alina Gorghiu.