Marți, pe 11 iunie, președintele Klaus Iohannis a declarat, cu privire la postul de comisar european pentru țara noastră, că este "un pic devreme pentru a discuta aceste speţe". Potrivit lui, Guvernul ar trebui lăsat să ajungă în etapa în care să nominalizeze o persoană și apoi să negocieze portofoliul pentru persoana respectivă.
Ce post ar trebui să vizeze România în conducerea UE?
Marți, președintele Klaus Iohannis a susținut o conferință de presă la Riga, după Summitul B9. Întrebat ce post ar trebui să vizeze țara noastră în conducerea UE, după alegerile europarlamentare de duminică, acesta a răspuns:
„Ştiţi că în Executivul european fiecare stat membru are un membru care se numeşte comisar european.
Acesta este stabilit de Guvern şi atunci să lăsăm Guvernul să ajungă în faza în care nominalizează o persoană şi după aceea sigur o să şi negocieze poziţia pe care această persoană poate să o ocupe.
Deci e un pic devreme pentru a discuta aceste speţe care oricum sunt, repet, ale Guvernului„.
Premierul Marcel Ciolacu a declarat luni că, în opinia sa, cel mai potrivit portofoliu de comisar european pentru România este cel de economie și piață internă, nu de Apărare, deoarece comisarul nu gestionează trupele, această responsabilitate revenind NATO.
„Am insistat foarte mult pe economie şi piaţă internă. Cred că România, tot ce se întâmplă acum este despre economie, şi cred că cel mai bun portofoliu pentru România este economie şi piaţă internă”, a spus acesta.
Întrebat dacă ne-ar avantaja mai degrabă portofoliul Apărare, șeful Executivului a răspuns:
„Ne-ar avantaja în ce sens, că nu înseamnă că comisarul pe Apărare gestionează trupele? Ele sunt gestionate în NATO”.
PSD și PNL, candidat comun la alegerile prezidențiale?
Tot marți, președintele Klaus Iohannis a declarat că problema continuării alianței PSD-PNL la alegerile prezidențiale și parlamentare trebuie clarificată în cadrul coaliției, considerând că nu ar fi corect să își exprime opinia în spațiul public.
Întrebat dacă ar trebui să existe o alianță între PSD și PNL și la alegerile prezidențiale și parlamentare, în contextul în care premierul Marcel Ciolacu a afirmat că PSD ar trebui să propună candidatul la prezidențiale, președintele Klaus Iohannis a răspuns:
„Aceasta este o chestiune care trebuie lămurită în interiorul coaliţiei şi, chiar dacă aş avea o opinie în această chestiune, nu cred că ar fi corect să mi-o spun public”.
Premierul Marcel Ciolacu, liderul PSD, a declarat luni că nu a exclus posibilitatea ca PSD și PNL să aibă un candidat comun la alegerile prezidențiale și o listă comună la cele parlamentare.
Însă „PSD momentan a câştigat alegeri” şi „este foarte puţin probabil ca PSD să renunţe la candidat, ţinând cont că chiar le-a câştigat”.
Klaus Iohannis va convoca ședința CSAT joi, 20 iunie
Președintele Klaus Iohannis a anunțat, de asemenea, că va convoca următoarea ședință a Consiliului Superior de Apărare a Țării (CSAT) pentru joi, 20 iunie.
Întrebat dacă subiectul cedării unui sistem PATRIOT către Ucraina este de actualitate, șeful statului a confirmat că problema este relevantă și că va convoca o ședință a CSAT în săptămâna următoare, joi.
Iohannis a menționat că formatul a fost creat de el împreună cu omologul său polonez acum 9 ani. De asemenea, a spus că a avut câteva intervenții.