Pe 15 august se celebrează Ziua Marinei Române. Preşedintele Klaus Iohannis, aflat în Portul Militar Constanţa, a susţinut un discurs în care a felicitat militarii români, dar a vorbit şi despre pericolele majore din regiune, în contextul conflictului militar din Ucraina. Ce planuri are ţara noastră în lunile şi anii următori, potrivit şefului statului?
Preşedintele României, Klaus Iohannis, se află astăzi la Constanţa, unde participă la cea de-a 120-a aniversare a Zilei Marinei Române.
Ce le-a transmis preşedintele României militarilor români, de Ziua Marinei?
„Forțele Navale contribuie semnificativ la securitatea națională, regională și la cea euroatlantică. Prin misiunile dificile pe care le desfășurați alături de aliații și partenerii noștri din NATO și din Uniunea Europeană, faceți ca apele teritoriale ale României, dar și mările lumii să fie mai sigure.
Sunteți expresia profesionalismului și a dăruirii și vă mulțumim pentru sacrificiile pe care le faceți pentru ca noi toți să trăim în siguranță!
Fie ca Sfânta Fecioară Maria, protectoarea Marinei României, să vă aibă în pază și ocrotire! La Mulți Ani și Bun cart înainte!”
Impactul războiului din Ucraina asupra României: „Țara noastră a devenit simbolul unității și solidarității NATO”
Cu această ocazie, şeful statului a transmis că ţara noastră se află la doar câteva sute de kilometri de războiul din Ucraina, însă acest conflict ne-a oferit şansa să demonstrăm că suntem un simbol al unităţii şi al solidarităţii NATO în aceste vremuri.
Preşedintele Klaus Iohannis a promis că România nu se va opri aici. Deciziile adoptate la summit-ul NATO de la Madrid vor fi puse în practică, iar structura NATO de descurajare va fi consolidată, în contextul ameninţării tot mai mari reprezentate de Rusia.
„Ne aflăm pe țărmul Mării Negre la doar câteva sute de kilometri de războiul din Ucraina. În ultimii ani, am acționat constant și decisiv pentru care regiunea Mării Negre să fie recunoscute ca o zonă de interes strategic pentru securitatea NATO.
O demonstrează nu numai vizibilitatea fără precedent a regiunii în care ne aflăm, dar și prezența celor peste 5000 de militari care se află în România. Țara noastră a devenit simbolul unității și solidarității NATO.
Profit de această ocazie pentru a aprecia din nou prezența militarilor străini pe teritoriul României. Găzduim o largă paletă de trupe NATO, având Franța ca națiune cadru (…)
Nu ne vom opri aici: vom pune în practică deciziile adoptate la Madrid și împreună cu aliații vom consolida structura NATO de descurajare, în condițiile în care Rusia a fost desemnată cea mai mare amenințare a păcii mondiale”, a declarat, luni, preşedintele Klaus Iohannis, în discursul susţinut cu ocazie Zilei Marinei.
Bugetul Apărării va ajunge la 2,5% din PIB începând de anul viitor
Tot luni, preşedintele României a vorbit şi despre planurile privind bugetul Apărării începând cu anul 2023, fondurile în plus ce vor fi alocate urmând să fie folosite pentru înzestrarea și modernizarea Armatei României, inclusiv a Forțelor Navale.
„Începând cu anul 2023, vom face un efort în plus pentru a crește alocarea bugetară pentru Apărare de la 2% din PIB, cât este în prezent, la 2,5%.
Vom utiliza aceste fonduri pentru a accelera înzestrarea și modernizarea Armatei României, inclusiv a Forțelor Navale, și pentru a crește nivelul de pregătire a militarilor noștri, astfel încât să dispunem de o structură de forțe interoperabilă cu cele aliate și mai eficientă, capabilă să asigure apărarea națională și să contribuie la apărarea colectivă, împreună cu aliații noștri din NATO.
Nu în ultimul rând, vom continua să acționăm unitar și coordonat în cadrul Uniunii Europene pentru a gestiona efectele multiple și profunde ale războiului din Ucraina, pe care le resimțim cu toții, în viața de zi cu zi, inclusiv în plan energetic și economic”, a mai transmis Klaus Iohannis, prezent în Portul Militar Constanţa.