Președintele Klaus Iohannis fost, după evenimentele tragice de la Colectiv, beneficiarul unui puternic sprijin venit din partea tinerilor care s-au identificat cu fenomenul.
Astăzi el riscă să cadă în dizgrația acestora, în urma ultimelor evenimente politice și economice, generate de pandemia de coronavirus.
Astfel, Alexander Nanau, regizorul filmului Colectiv, i-a dat o grea palmă lui Iohannis, refuzând să primească decorația oferită de Președinței, de Ziua Culturii.
Răspuns public către Klaus Iohannis
„Stimate domnule Nanau,
Conform discuţiei telefonice, cu ocazia Zilei Culturii Nationale, Presedintele Romaniei, Domnul Klaus Werner Iohannis, a decis sa va confere Medalia „Meritul Cultural”.
Cred că este cel mai cinic moment pentru a decora, simbolic și gol de sens, cultura României.
După aproape un an de eforturi și propuneri din partea tuturor sectoarelor culturale de a angaja statul Român în implementarea de mecanisme de susținere a culturii sever amenințate de faliment în timpul crizei COVID 19, reacția și intervenția concretă a statului Român la toate nivelurile institutionale a fost zero.
Fac public răspunsul meu către Administrația Prezidențială care dorea să mă decoreze pe 15 ianuarie pentru meritele în susținerea culturii naționale pe timp de criză.”, a scris Nanau marți pe Facebook.
”Klaus Iohannis nu trebuia să dea decorațiuni simbolice”
Redăm în continuare răspunsul integral transmis Președinției de către omul de cultură:
”În primul rând țin să le mulțumesc atât președintelui Klaus Werner Iohannis, cât și Ministrului Culturii Bogdan Gheorghiu pentru această propunere.
Din păcate, având în vedere criza fără precedent în care se află tot sectorul cultural din România, nu pot accepta această distincție.
Cred cu tărie că în acest timp de criză statul Român nu ar trebui să folosească ziua culturii pentru ceremonii și decorări simbolice, ci pentru anunțarea și implementarea unor soluții concrete de salvare a sectorului cultural, de mulți ani cel mai puternic ambasador al țării, dar și un sector economic extrem de important pâna la criza COVID-19.
Până acum, propunerile de salvare a industriei culturale s-au făcut doar la nivel retoric, iar eu nu pot participa la această susținere simbolică a unui lucru esențial, cultura acestei țări.
Cred că decorarea oricărui artist în acest moment, în care sectorul cultural se confruntă cu falimentul (cauzat de eșecul constant al statului român de a-l susține și de a-l sprijini pe timp de criză) ar deservi pe termen lung cultura României.
”Cinematografia se află în moarte clinică”
Ca cineast care în momentul acesta atrage cea mai mare atenție internațională asupra culturii și cinematografiei Române, consider că ar fi o ipocrizie din partea mea să accept această decorație având în vedere că domeniul cinematografic și structurile statului responsabile pentru el se află în moarte clinică.
Începând din martie 2020 și până astăzi, instituțiile statului statului responsabile nu numai că nu au adresat această problemă, ba dimpotrivă, au agravat-o prin lipsă de acțiune și indiferență.
Orice student de film sau teatru din România, după ce a investit ani de viață în formarea sa profesională, are din ce în ce mai puține perspective de a-și putea face aici meseria, pentru că, după ce această criză sanitară va fi trecut, vor fi închise majoritatea caselor de producție de film, majoritatea teatrelor independente, a cinematografelor și a firmelor de distribuție de film.
Apel la dezbatere publică la adresa lui Klaus Ioahhnis
Cea mai optimistă perspectivă pentru un student român este de a părăsi țara, în speranța că își va găsi locul într-o țară care respectă cultura și care a implementat deja scheme de stat care să o țină în viață.
Pentru că, acolo unde va putea, viața culturală va înflori ca niciodată după această criză mondială, iar țările care își salvează acum sectorul cultural o fac și pentru că știu că veniturile pe care le va genera revenirea activității culturale la bugetul statului vor depăși costurile unei întregi industrii de șomaj.
Aștept cu nerăbdare orice dialog sau dezbatere publică din partea Președintelui Klaus Iohannis, așa cum s-a întâmplat de exemplu în Franța, unde Președintele Emmanuel Macron a avut dezbateri deschise pentru susținerea diferitelor scheme de ajutor pentru cultură care au fost implementate fără întârziere.”
Sursă foto: INQUAM Photos, George Călin.