Președintele Klaus Iohannis a scăpat de amendă. El nu va fi sancționat pentru că nu a purtat mască în timpul Congresului PNL organizat la Romexpo, în 25 septembrie. Anunțul a fost făcut de Poliția Sectorului 1, Secția 2 Poliție. Reacția autorităților vine după ce un sibian l-a reclamat pe președinte pentru nerespectarea legii impusă tutror românilor.
Potrivit Turnul Sfatului, motivul invocat de poliție este legat de faptul că agentul constatator nu l-a simțit pe președinte încălcând legea „prin propriile simțuri”.
„Pentru punerea în aplicare a prevederilor O.G. nr. 2/2001, privind regimul juridic al contravențiilor, organele de poliție care au calitatea de agent constatator pot încheia un proces-verbal de constatare a contravenției atunci când aceștia constată prin propriile simțuri săvârșirea unei fapte de natură contravențională”, se arată în răspunsul primit de sibian. Ulterior, președintele a realizat că nu poartă mască de protecție și a remediat problema, primind una de la staff-ul său.
Klaus Iohannis a scăpat. Răspunsul oferit de poliție
În legătură cu faptul că președintele Iohannis nu a purtat mască nici în Sibiu, în 10 octombrie, atunci când a vizitat Biserica Evanghelică din Piața Huet, sibianul a fost îndrumat către polițiștii sibieni.
”De asemenea, vă informăm cu privire la faptul că pentru a putea intra în posesia unei informații cu privire la o eventuală sancționare a donului președinte la evenimentul de la Biserica Evanghelică din Sibiu, din data de 10.10.2021, vă îndrumăm să vă adresați Inspectoratului de Poliție Județean Sibiu. Vă asigurăm în continuare de întreaga noastră disponibilitate în soluționarea petițiilor ce intră în competența poliției”, se mai arată în răspunsul primit de sibian.
Decizia ridică mari semne de întrebare
Sibianul este contrariat de decizia polițiștilor, mai ales că încă de la bun început și-a bazat reclamația pe precedentul Ralucăi Turcan, amendată pentru că nu purtat mască, la sfârșitul lunii martie.
”Imaginile cu cetățeanul Klaus Iohannis sunt la fel de publice, orice agent de poliție din cadrul secției respective putea constatat prin faptul că persoana respectivă săvârșea o contravenție. Cum explicați faptul că se face această diferențiere între cetățeni, unii putând încălca legea fără a fi sancționați, iar alții fiind sancționați pe loc, când sunt surprinși încălcând-o?”, se întreabă sibianul.
Obligativitatea purtării măștii de protecție în municipiul Sibiu în toate spațiile publice deschise a fost impusă prin hotărârea Comitetului Județean pentru Situații de Urgență de sâmbătă, 9 octombrie. Această hotărâre impunea prelungirea stării de alertă precum şi aprobarea unor măsuri suplimentare de prevenire şi combatere a contaminării cu virusul SARS-CoV-2, începând din 10 octombrie, ora 00:00. Prefectura Sibiu a transmis încă din 8 octombrie informațiile referitoare la obligativitatea purtării măștii de protecție în spațiile publice deschise în localitățile care au depășit incidența de 6 cazuri la mia de locuitori. Rata de incidență în municipuil Sibiu era la acel moment la 8,5 cazuri la mie, potrivit datelor furnizate la acel moment.