O serie de tensiuni puternice, care până acum au ars mocnit, dau semne că vor izbucni în curând în Europa, iar Iohannis este deja prins într-una dintre tabere, în timp ce Dragnea pare să își aibă interesele în cealaltă. Acesta este un moment în care lupta internă din România își găsește terminații și tabere la nivel internațional.
Miniştrii de externe ai ţărilor din Grupul de la Visegrad (Polonia, Slovacia, Ungaria şi Cehia) au denunţat, joi, la finalul întâlnirii de la Bratislava cu omologul lor francez, Jean-Yves Le Drian, o serie de “măsuri protecţioniste” apărate, în opinia lor, de statul francez prin modul de guvernare al lui Emmanuel Macron, anunță Agerpres.
“Există o uşoară diferenţă între Franţa şi ţările noastre în ce priveşte viitorul Uniunii Europene. Pentru noi, competitivitatea este esenţială”, a declarat şeful diplomaţiei poloneze, Jacek Czaputowicz, în cadrul unei conferinţe de presă comune a celor cinci miniştri.
Potrivit acestuia, unele măsuri prezentate de Franţa, prin Macron, sunt “măsuri protecţioniste, care aduc prejudicii UE ca atare”. Aceste afirmaţii au provocat o scurtă replică a ministrului francez, Jean-Yves Le Drian.
“Sunt în dezacord cu colegul meu asupra unor probleme de fond legate de competitivitate, deoarece eu consider că protecţionismul şi competitivitatea nu sunt incompatibile. Dar, cum nu sunt aici pentru a face campanie electorală, mă voi opri asupra acestor afirmaţii de fond”, a spus francezul.
Ţările din grupul de la Visegrad critică soluţiile europene relative la muncitorii detaşaţi, reforma condiţiilor de muncă şi plata transportatorilor rutieri internaţionali, precum şi propunerile de armonizare fiscală.
Cum este prins Iohannis în tabăra Macron, iar Dragnea în tabăra Grupului de la Visegrad
Relaţia apropiată într Klaus Iohannis și Macron este incontestabilă. Şi nu o spunem doar din frecvenţa întâlnirilor, ci şi din familiaritatea cu care Emmanuel Macron îl întâmpinat mereu pe Klaus Iohannis. Preşedintele Klaus Iohannis a mers recent Paris pentru deschiderea sezonului cultural România Franţa. Emmanuel Macron a ţinut atunci să puncteze şi problema principală a României în ochii partenerilor occidentali: statul de drept. Liderul francez vorbea atunci despre tentative de subminare a statului de drept, arătând unul dintre principalele interese comune pe care le au cei doi președinți, fiind des poziționați de acceași parte a baricadei atunci când vine vorba de problemele din UE.
De cealaltă parte, Liviu Dragnea pare mai atașat de Grupul de la Visegrad, păstrând o tendință anti-UE și deciziile actuale de la Bruxelles, promovând o politică similară cu cea din Polonia, Ungaria sau Cehia.