Klaus Iohannis a fost luat în vizor de români după tragedia de la Odorheiul Secuiesc. Oamenii îl acuză pe șeful statului că, din cauza sa, școlile devin un pericol public. Ei acuză că elevii se confruntă cu riscul de a-și pierde viața sub dărâmături.
Românii îl critică vehement pe Klaus Iohannis. Aceștia susținu că el este principalul vinovat pentru tragediile din școli. Unele voci sugerează că banii cheltuiți pe vacanțele lui și ale soției sale ar fi putut fi direcționați către renovarea a zeci de școli. Mai mult, ei consideră că banii cheltuiți pe călătorii și excursii ar fi putut contribui la îmbunătățirea condițiilor din țară.
Klaus Iohannis este atacat dur de români
Tot acest val de indignare se regăsește pe pagina de Facebook a șefului statului. Internauții își declară dezamăgirea față de situația educației din România. Ei susținând că acțiunile și cuvintele președintelui nu mai au nicio valoare de mult timp. Românii îl consideră pe șeful statului autorul moral al tragediilor care au loc în țară.
„Aceste cuvinte nu mai au nicio valoare de mult timp! Sunteți autorii morali ai tuturor tragediile petrecute în România”, este unul dintre mesajele transmise pe pagina de socializare a șefului statului.
Promisiunile președintelui nu mai au nicio valoare pentru români
Mesajele exprimate de români sunt critice față de statul român și de președinte. Ei aduc în discuție promisiunile făcute la alegerile prezidențiale. Un internaut a menționat că sloganul „România Educata” nu corespunde realității din țară după aproape două mandate. De asemenea, un alt comentariu sugerează că o problema vine din vârful ierarhiei, exprimând dezamăgire și nemulțumire față de situația prezentă.
„Domnule președinte, chiar dacă vă pare rău, aceste tragedii se întâmplă pentru că ai dumneavoastră și cu ceilalți nu au făcut nimic pentru a le preveni. În România noastră “educată”, copiii mor sub ziduri. Trist dar adevărat”, este un alt mesaj transmis.
Klaus Iohannis a vorbit, luni seară, despre incidentul de la Odorheiu Secuiesc. El a spus că este „o dramă care ne reaminteşte brutal că siguranţa în şcoli rămâne o prioritate critică”. Președintele a cerut „elucidarea de urgenţă a cauzelor care au dus la prăbuşirea clădirii şi pedepsirea celor care se vor dovedi vinovaţi”.
Elevii de la Odorheiul Secuiesc vor primi ajutoare
În urmă cu puțin timp au venit noi informații despre tragedie. Elevii de la internatul Liceului „Tamasi Aron” din Odorheiul Secuiesc, care a suferit prăbușirea parțială în cursul zilei de luni, vor fi relocati în altă clădire după revenirea din vacanță. Ei vor primi sprijin din partea autorităților. Acest anunț a fost făcut de prefectul județului Harghita, Petres Sandor.
Prefectul a menționat că în dimineața zilei de marți, la sediul Prefecturii din Miercurea Ciuc, a avut loc o ședință operativă. În cadrul acesteia s-au luat mai multe măsuri pentru a oferi sprijin tuturor elevilor afectați de incident. Petres Sandor a specificat că în internat locuiau 97 de copii din localitățile învecinate, care au rămas fără echipament școlar și alte obiecte personale în urma prăbușirii.
„În cursul zilei de ieri, ne-am axat cu prioritate pe salvarea elevilor rămaşi sub dărâmături, iar astăzi am discutat despre siguranţa clădirii şi ajutorarea celor implicaţi. Sunt familii cu probleme, vă daţi seama, copiii au pierdut rechizite, îmbrăcăminte şi alte bunuri. În clădire nu se va mai intra, iar noi dorim să vedem care sunt nevoile, ca să îi putem ajuta. De asemenea, trebuie să organizăm şi cazarea elevilor care au stat în internat, să ştie unde vor sta după vacanţă, când se va relua şcoala”, a afirmat, Petres Sandor, citat de Agerpres.
Clădirea în care se afla internatul era veche
Conform declarațiilor sale, adolescentul de 17 ani care a decedat sub dărâmături provenea din Lupeni. Cele trei fete rănite, una în stare gravă, au fost spitalizate. Una a fost transferată la Târgu Mureş, iar celelalte două sunt internate la Odorheiul Secuiesc. Autoritățile au pus la dispoziția celorlalți elevi posibilitatea de a se caza la căminul Liceului Reformat. Aceștia, însă, au fost luați acasă de părinți.
Potrivit prefectului, o anchetă penală este în curs. Se va efectua o expertiză a clădirii pentru a se determina motivele producerii tragediei. Prefectul a subliniat că clădirea în care se afla internatul, închiriată de la Biserica Romano-Catolică, era veche. Prăbușirea peretelui este probabil legată de lucrările de infrastructură efectuate în zonă.