Klaus Iohannis, pus la colț de USR, pe fondul tensiunilor din Europa: Ar fi o dovadă de iresponsabilitate politică să aştepte
Stelian Ion, vicepreședintele USR și fostul ministru al Justiției, este de părere că șeful statului ar trebui să convoace de urgență Consiliul Suprem de Apărare a Ţării. El spune că este nevoie ca situația de securitate de pe flancul estic al NATO să fie discutată.
„Preşedintele Iohannis ar trebui să convoace de urgenţă CSAT pentru a discuta situaţia de securitate de pe flancul estic al NATO. Cele două mesaje transmise astăzi de Klaus Iohannis pe Twitter, prin care salută anunţurile făcute de preşedinţii Joe Biden şi Emmanuel Macron privind prezenţa militară în România, nu ţin loc nici de decizie strategică, nici de analiză de securitate. Ar fi o dovadă de iresponsabilitate politică şi inconştienţă ca preşedintele să aştepte să se deterioreze situaţia din estul Europei şi abia apoi să convoace şedinţa CSAT”, a scris deputatul USR, pe Facebook.
Amintim că președintele Klaus Iohannis a salutat anunțul omologului său american Joe Biden. Liderul de la Casa Albă a vorbit despre creșterea prezenței militarilor americani în România dacă situația se deteriorează pe flancul de est al NATO.
Klaus Iohannis a salutat și anunțul lui Emmanuel Macron, președintele Franței.
Uniunea Europeană va lua măsuri asupra Rusiei
Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat, joi, că Uniunea Europeană va sancționa Rusia cu măsuri economice şi financiare „masive”, în cazul în care va lansa atacuri asupra Ucrainei. Totodată, SUA și Franța au promis că vor trimite mai multe trupe în România.
„Dacă situaţia se deteriorează, dacă vor avea loc orice atacuri împotriva integrităţii teritoriale a Ucrainei, vom reacţiona prin sancţiuni economice şi financiare masive. Comunitatea transatlantică este fermă în această privinţă. Nu acceptăm încercarea Rusiei de a împărţi Europa în sfere de influenţă. Dacă vor fi atacuri, suntem pregătiţi. „, a spus Ursula von der Leyen, în deschiderea Forumului Economic Mondial, potrivit Reuters.
De asemenea, preşedintele SUA, Joe Biden, a declarat, într-o conferinţă de presă, că va fi crescută prezenţa militară în Polonia şi România, în contextul situaţiei de la frontierele Ucrainei, pentru că există o obligaţie stipulată în Tratatul NATO, de a apăra aceste state. Din cauză că Ucraina nu face parte din NATO, nu există o astfel de obligaţie faţă de această țară, deşi situaţia acesteia este îngrijorătoare, a precizat Joe Biden.
Întrebat dacă are în vedere retragerea rotației trupelor americane de pe flancul estic al NATO, președintele Biden a transmis pe un ton clar că „nu este loc pentru asta”.
„Nu vom face asta. De fapt, ne vom spori prezența militară în Polonia, România și alte țări dacă Rusia va decide să invadeze Ucraina. Pentru că avem un angajament sacru de a apăra aceste țări, conform articolul 5. Ele fac parte din NATO”, a precizat președintele SUA.
Biden a înlăturat altfel ideea că administrația pe care o conduce va retrage trupele din fostele țări membre ale Pactului de la Varșovia, care acum sunt membre ale Alianței, pentru a încheia un acord de reducere a tensiunilor cu Rusia, care a transportat echipament militar și a adunat aproximativ 127.000 de soldați la granița cu Ucraina.