Klaus Iohannis, explicații cu privire la mandatul de președinte

Președintele Klaus Iohannis și-a exprimat clar poziția sa cu privire la mandatul său și la tema vehiculată în spațiul public despre prelungirea acestuia.

În opinia sa, acest subiect este, de fapt, una dintre acele teme populiste și electoraliste care sunt folosite frecvent în campaniile politice, dar care nu reflectă realitatea constituțională a țării.

Potrivit președintelui, România funcționează după Constituție, iar legislația țării este foarte clară în privința perioadei pe care un președinte o poate ocupa în funcție.

„Când am fost ales, peste 6 milioane de români mi-au acordat votul lor pentru a guverna conform legii, iar legea supremă în statul român este Constituția”, a spus Iohannis.

Klaus Iohannis
SURSA FOTO: Dreamstime

În continuare, el a subliniat că, potrivit Constituției, mandatul său se încheie atunci când președintele ales predă funcția noului șef al statului, iar acest lucru se va întâmpla în termenul prevăzut de lege.

Astfel, Iohannis a confirmat că nu există o opțiune legală pentru prelungirea mandatului său după expirarea acestuia, întrucât ar încălca principiile fundamentale ale Constituției.

Klaus Iohannis spune care ar trebui să fie preocuparea principală

Deși acest subiect a fost intens discutat și speculat în spațiul public, președintele a insistat că preocuparea principală ar trebui să fie pregătirea pentru următoarele alegeri prezidențiale, care vor avea loc în câteva luni.

„Oricum, în curând voi pleca, iar ce am făcut în timpul mandatului meu rămâne istorie. Îmi asum atât realizările, cât și greșelile, dar acum trebuie să ne concentrăm pe viitor”, a afirmat Iohannis.

Această declarație a președintelui a avut și o componentă de apel la responsabilitate politică.

În opinia sa, tema dezbătută nu trebuie să fie dacă el ar trebui să mai stea sau nu la Cotroceni, ci cum va arăta viitorul României sub conducerea unui nou președinte. Iohannis a lansat un mesaj clar pentru toți cei care doresc să participe la alegeri:

„Candidații și cei interesați de România trebuie să iasă în față și să spună clar ce vor face pentru țară. Este momentul ca aceștia să explice cum vor duce România mai departe și ce așteptări pot avea românii de la ei în următorii ani.”

Klaus Iohannis
SURSA FOTO: Administrația Prezidențială

Motivul pentru care algerile prezidențiale au fost anulate

Președintele României a declarat că românii pot înțelege clar motivele care au stat la baza anulării alegerilor prezidențiale, accesând motivarea oficială emisă de Curtea Constituțională a României (CCR).

El a subliniat că acest document detaliază în mod transparent rațiunile pentru care procesul electoral a fost invalidat, afirmând că oricine poate consulta aceste explicații.

„Este esențial ca cetățenii să înțeleagă cum s-a ajuns la această decizie”, a spus Iohannis. „În conformitate cu prevederile Constituției României, CCR este autoritatea care validează sau invalidează alegerile. Astfel, motivările sunt clar expuse în documentul emis și pot fi citite de oricine este interesat de acest subiect”, a adăugat președintele.

Iohannis a menționat, de asemenea, faptul că sunt multe voci care cer explicații suplimentare cu privire la anularea alegerilor, dar a reamintit că aceste motive sunt deja disponibile publicului larg în motivarea deciziei. El a făcut referire și la recomandările Comisiei de la Veneția, care a sugerat măsuri pentru a preveni repetarea unei astfel de situații în viitor.

„Comisia de la Veneția a venit cu anumite propuneri pentru a preveni astfel de evenimente în cazul în care s-ar repeta această situație. Sperăm însă să nu mai fie nevoie să le implementăm”, a adăugat Iohannis, exprimându-și încrederea că asemenea probleme nu vor mai apărea.

Președintele a recunoscut frustrarea și nemulțumirea multor români, care așteptau un rezultat clar din alegerile prezidențiale.

„Este normal să fim dezamăgiți că alegerile nu au avut un rezultat final. Ne-am fi dorit cu toții să avem un nou președinte ales, pentru ca eu să pot preda mandatul la timp”, a spus Iohannis.

În final, șeful statului a asigurat că instituțiile responsabile de organizarea alegerilor se vor pregăti temeinic pentru următoarele scrutinuri, pentru a asigura un proces electoral corect și transparent.

„Este foarte important ca toți cei implicați să își facă datoria cu responsabilitate, pentru ca viitoarele alegeri să se desfășoare fără probleme”, a conchis Iohannis.