A venit prima reacție din partea României după ce președintele rus Vladimir Putin a semnat în mod oficial, luni seară, decretul prezidenţial prin care Federaţia Rusă recunoaşte independenţa republicilor separatiste Doneţk şi Lugansk din estul Ucrainei.

Într-o postare pe pagina personală de Twitter, Klaus Iohannis anunță că România condamnă cu fermitate recunoașterea de către Rusia a zonelor Donețk și Luhansk din Ucraina.

Totodată, șeful statului a mai adăugat că decizia luată de Rusia este o încălcare flagrantă a dreptului internațional, care necesită un răspuns rapid.

„România condamnă cu fermitate recunoașterea de către Rusia a zonelor Donețk și Luhansk din Ucraina ca fiind independente.

Aceasta este o încălcare flagrantă a dreptului internațional, care trebuie să atragă cel mai sever răspuns al comunității internaționale. Susținem cu fermitate suveranitatea & integritatea teritorială a Ucrainei”, se arată în postarea președintelui României.

Amintim că luni seară, președintele Rusiei a prezentat o serie de argumente conform cărora Rusia trebuie să recunoască anumite zone din Ucraina. 

Liderul rus a vorbit despre modul în care au evoluat lucrurile încă din anul 1920 și până în prezent.

Argumentele prezentate de Vladimir Putin

„O mare parte din Ucraina a fost creată de Rusia. A fost făcută din părți date de Lenin din Rusia. După, înainte și după al doilea Război Mondial, Stalin a dat Ucrainei părți din România, Polonia și Ungaria.

În 1954 Hrușciov a dăruit Crimeea. Așa a fost formată Ucraina. În 1921 a fost în declarată pt formarea URSS și după, moeaetaa lui Lenin, în constituția URSS. De ce a trebuit să satisfacem nevoile naționaliste la marginea imperiului?
Repet, au fost date teritorii cu tot cu cetățenii Rusiei istorice! De ce a trebuie să facem așa cadouri generoase, la care naționaliștii nici nu visau. La prima vedere pare o nebunie.

În 1920 a fost făcut URSS, dar viață a arătat cs nu poți controla așa un teritoriu cu principiile acelea. Teroare roșie și dictatură lui Stalin sau colectivizarea a transformat lucrurile astea doar în declarații Stalin, de facto, a pus în practică ideile sale de orânduire în stat. Dar nu a modificat constituția lui Lenin. Părea că nici nu era nevoie într-un regim totalitar. În exterior părea frumos și democratic”, a spus liderul rus.

Totodată, el s-a arătat dezamăgit de faptul că Ucraina nu are tradiții vechi și a preferat doar să preia diverse modele străine.

„E păcat că principiile pe care a fost făcut statul, nu a exclus ideile utopice. Liderii partidului erau convinși că au format un stat infailibil. Dar minciună acum pare ca ne costă mult.

Ucraina nu are nimic

Ucraina nu are nicio tradiție veche să fie ca stat național. Au încercat să preia diverse modele străine. Au încercat să își îndeplinească. Asta nu înseamnă că încercau să creeze condiții mai bune pentru țară și să ascundă miliardele pe care le-au furat.

Spunea că nu o să fie radicali, dar au folosit forța, iar cerințele lor au devenit din în ce în mai grave și să identifice corupția din Ucraina. Și-au adus propriile interese și au uitat de interesele oamenilor. Fiecare era după propriile interese. Oligarhii erau interesați de afacerile lor.

Radicalii au folosit nemulțumirea ucrainenilor și au dat o lovitură de stat. Și au primit sprijin de la stat și de la ambasada americană. Primeau un milion de dolari pe zi. Câți oameni au suferit?

Ucraina vrea să facă arme nucleare. Au rachete sovietice, avioane, vor face mai multe, e doar chestiune de timp. Ucraina va face mai ușor decât alte țări care fac asta, prin ajutor tehnologic din străinătate. Dacă ei vor avea nucleare, situația în Europa și mai ales pentru noi, Rusia se va schimba dramatic.

Cer adoptarea și după aceea ratificarea acordului pentru parteneriat și prietenie cu cele două republici. Cerem Kievului să înceteze imediat războiul, în caz contrar vor urma consecințe majore”, a transmis Vladimir Putin luni seară.