Klaus Iohannis dă asigurări că UE va ajuta în continuare Ucraina
Klaus Iohannis a indicat că a doua temă de discuție se referă la aspectul financiar, mai precis la bugetul multianual. El a explicat că există necesitatea unei rectificări bugetare, generată de apariția unor cheltuieli suplimentare, cu cea mai notabilă referire la bugetul alocat sprijinului UE pentru Ucraina.
Suma implicată este semnificativă, și, pentru a o identifica, vor fi necesare negocieri suplimentare în cadrul procesului de rectificare bugetară. Președintele României a subliniat că resursele financiare suplimentare vor fi limitate, indicând necesitatea unei reorganizări a fondurilor.
„O a doua chestiune care va fi discutată, iarăşi, destul de complicată, banii. Mai exact, bugetul multianual. Este nevoie de ceea ce se numeşte, de fapt, o rectificare bugetară. Din mai multe motive au apărut unele cheltuieli suplimentare, dar cea mai mare cheltuială suplimentară este, evident, bugetul cu care dorim noi, Uniunea Europeană, să ajutăm Ucraina.
Este vorba de o sumă destul de mare, care trebuie identificată şi aici este, iarăşi, nevoie de negocieri, pentru a ajunge la un bun sfârşit cu această rectificare bugetară. Bani suplimentari vor fi relativ puţini.
Înseamnă că trebuie să procedăm la o rearanjare a banilor. Şi aici, eu am o opinie foarte clară, pe care o voi exprima în Consiliu”, a anunţat, miercuri, Klaus Iohannis, înainte de a participa la Summitul Uniunea Europeană-Balcanii de Vest.
UE ar putea da mai mulți bani Ucrainei
Din punctul lui de vedere, este necesar să se găsească surse de finanțare alternative. Acest aspect va fi subiectul discuției privind rectificarea bugetară. Se va acorda o atenție deosebită dimensiunii fondului alocat pentru sprijinirea Ucrainei în traversarea acestei perioade extrem de dificile, generată de conflictul provocat de Rusia.
„După părerea mea, după părerea noastră, nu trebuie să luăm bani de la două capitole care pentru noi sunt importante, de la fondurile europene tradiţionale, de la convergenţă şi nici de la capitolul Agricultură. Banii trebuie găsiţi în altă parte şi aceasta va fi discuţia despre rectificarea bugetară.
În acest cadru, o discuţie specială va avea loc, sigur, despre mărimea fondului pe care dorim să îl punem la dispoziţia Ucrainei pentru a-i ajuta să treacă prin această perioadă foarte dificilă, prin războiul declanşat de Rusia împotriva Ucrainei”, a explicat preşedintele Iohannis.
Ce va face UE pentru Israel?
Se va discuta și despre Orientul Mijlociu, o altă problemă deosebit de complexă. El a subliniat necesitatea de a analiza modul în care s-a ajuns în această situație. Chiar dacă Israelul are dreptul deplin să se apere, situația umanitară din Gaza a devenit insuportabilă, fiind esențial să găsească soluții la această problemă.
„Avem o discuţie pe Orientul Mijlociu, altă temă foarte complexă şi aici trebuie să discutăm neapărat, sigur, despre cum s-a ajuns în această situaţie. Eu am condamnat din capul locului, din prima zi, atacul terorist al Hamas împotriva Israelului.
Am spus că Israelul are tot dreptul să se apere, dar între timp, trebuie să fie foarte clar că situaţia umanitară din Gaza a devenit intolerabilă şi trebuie să găsim soluţii şi pentru această chestiune.
Sunt cele mai importante teme. Probabil, vor mai apărea alte teme secundare şi, la final, voi informa publicul despre toate aceste chestiuni”, a conchis oficialul român.