Klaus Iohannis a participat la reuniunea Consiliului European și la Summitul Euro

Președintele României, Klaus Iohannis, a participat în perioada 21-22 martie 2024 la reuniunea Consiliului European și la Summitul Euro, a transmis Administrația Prezidențială. Acestea au avut loc la Bruxelles, în Regatul Belgiei.

Reuniunea Consiliului European a debutat cu o întâlnire de lucru cu Secretarul General al Organizației Națiunilor Unite, António Guterres. Discuțiile liderilor au continuat în cadrul Consiliului European.

S-au abordat teme precum situația din Ucraina, securitatea și apărarea europeană, extinderea UE, situația din Orientul Mijlociu, gestionarea migrației, provocările din sectorul agricol european, evoluțiile privind relațiile externe ale Uniunii și aspecte legate de viitoarea Agendă Strategică a UE.

Potrivit sursei citate, în marja reuniunii, la 22 martie, a avut loc o ceremonie dedicată aniversării a 30 de ani de la înființarea Spațiului Economic European. Aceasta s-a desfășurat în prezența prim-miniștrilor din Norvegia, Liechtenstein și Islanda, și un schimb de opinii cu aceștia.

Discuție aprofundată despre situația din Ucraina

romania-ucraina
Războiul din ţara vecină rămâne pe agenda Europei / SURSA FOTO: Dreamstime

Liderii au avut o nouă discuție aprofundată privind situația din Ucraina, inclusiv o intervenție prin videoconferință a Președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski. S-a subliniat importanța acțiunii coordonate la nivelul UE pentru sprijinirea Ucrainei pe toate dimensiunile.

Totodată, s-a salutat decizia de acordare de sprijin militar prin intermediul Fondului de Asistență pentru Ucraina din cadrul Facilității Europene pentru Pace și capacitatea consolidată a Misiunii de Asistență Militară a UE (EUMAM), a mai precizat Administrația Prezidențială.

Klaus Iohannis a subliniat că Ucraina trebuie să rămână o prioritate pe agenda europeană și a salutat sprijinul UE pentru Ucraina. El a pledat pentru continuarea eforturilor de sprijin și pentru acordarea de asistență în plan bilateral. A evidențiat și importanța sprijinului pentru Republica Moldova și a subliniat necesitatea unei abordări strategice pentru zona Mării Negre.

„Preşedintele României a pledat pentru un calendar predictibil de aderare pentru Ucraina şi Republica Moldova, respectiv pentru adoptarea rapidă a Cadrelor de negociere propuse de Comisia Europeană şi pentru organizarea cât mai curând posibil, în acest semestru, a primelor Conferinţe interguvernamentale politice cu cele două ţări candidate.

În acelaşi timp, Preşedintele Klaus Iohannis a arătat necesitatea sprijinirii Georgiei în avansarea agendei de reforme prioritare şi consolidarea rezilienţei.

De asemenea, Preşedintele României a exprimat susţinerea pentru decizia de deschidere a negocierilor de aderare la Uniunea Europeană cu Bosnia şi Herţegovina, apreciind progresele obţinute de aceasta în implementarea de reforme, în linie cu recomandările Comisiei Europene”, transmite Administraţia Prezidenţială.

Securitatea și apărarea europeană trebuie consolidate

Un alt subiect dezbătut a fost securitatea și apărarea europeană. S-a pus accent pe consolidarea acțiunii europene în acest domeniu în contextul războiului din Ucraina. S-a subliniat importanța complementarității cu NATO. De asemenea, au fost abordate provocările din sectorul agricol european și pregătirile pentru noua Agendă Strategică a UE.

La Summitul Euro în format extins, s-a discutat situația economică și financiară a UE. S-a adoptat o Declarație care subliniază angajamentul pentru creșterea rezilienței și competitivității economiilor europene. Este vizată, totodată, necesitatea unei coordonări strânse a politicilor economice.

De asemenea, s-a accentuat importanța aprofundării Uniunii piețelor de capital pentru mobilizarea finanțării necesare pentru tranziția verde și digitală, a mai menționat sursa citată.