Klaus Iohannis: România este ferm angajată în procesul de adaptare permanentă a NATO

klaus iohannis marcel ciolacu

SURSA FOTO: Administraţia Prezidenţială

La împlinirea a 75 de ani de la înființarea NATO, președintele Klaus Iohannis a postat un mesaj în care arată că România este ferm angajată în procesul de adaptare permanentă a NATO.

Klaus Iohannis: România este ferm angajată în procesul de adaptare permanentă a NATO

Joi, cu ocazia împlinirii a 75 de ani de la înființarea Alianței Nord-Atlantice, Președintele Klaus Iohannis a transmis că România este ferm angajată în procesul de adaptare permanentă a NATO. Scopul este ca alianța să devină mai puternică și mai bine pregătită pentru viitor.

”NATO, cea mai puternică şi mai importantă Alianţă de apărare din istorie, împlineşte 75 de ani. Relevanţa sa este cu atât mai mare, având în vedere contextul dificil actual”, se precizează în mesajul şefului statului pe X.

Klaus Iohannis a mai scris că țara noastră se adaptează permanent la cerințele NATO.

”România este ferm angajată în procesul de adaptare permanentă a NATO, astfel încât aceasta să devină mai puternică şi mai bine pregătită pentru viitor” este mesajul postat de președinte.

NATO, garant al securității României

Premierul Marcel Ciolacu a transmis și el un mesaj cu ocazia împlinirii a 75 de ani de la apariția Alianței Nord-Atlantice. Acesta a subliniat că România, în calitate de stat membru al NATO, beneficiază de cea mai concretă garanție de securitate pe care a avut-o vreodată. Ciolacu a declarat că va continua să dea dovadă de aceeași responsabilitate în eforturile comune de pregătire și apărare împotriva provocărilor generate de noul context strategic de securitate.

Premierul Marcel Ciolacu a menționat că, joi, se împlinesc astăzi 75 de ani de la semnarea Tratatului Atlanticului de Nord la Washington de către Statele Unite, Canada și 10 state europene. Acest tratat a reprezentat actul de naștere al unei alianțe defensive, având rolul de a descuraja și apăra statele membre împotriva oricăror amenințări la adresa securității.

”Cu un număr mai mare de state membre acum, inclusiv România, care a sărbătorit cu doar câteva zile în urmă două decenii de când a aderat la NATO, această conexiune euro-atlantică oferă cadrul unei cooperări politico-militare în scop strict defensiv împotriva ameninţărilor de orice natură. Printr-o frumoasă coincidenţă, tot astăzi se împlinesc 16 ani de când s-a încheiat primul summit NATO găzduit de România şi devenit un reper important în istoria întregii Alianţe şi a Flancului Estic, prin deciziile luate atunci”, spune şeful Execuviului.

Premierul Ciolacu a subliniat că observă cum evoluțiile actuale în materie de securitate la nivel regional și global indică necesitatea unui concept defensiv comun în fața amenințărilor generate de ambițiile expansioniste ale Rusiei. De asemenea, a subliniat că România va continua să demonstreze aceeași responsabilitate în eforturile comune de pregătire și apărare împotriva provocărilor implicate de noul context strategic de securitate.

NATO apără democrația

Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, a afirmat că NATO marchează 75 de ani de unitate dedicaţi apărării colective şi rămâne o alianţă puternică în apărarea democraţiei şi a păcii.

”Marcăm 75 de ani de unitate între cei 32 de aliaţi NATO, dedicaţi apărării colective, îmbrăţişând inovaţia şi protejând libertăţile a peste un miliard de cetăţeni din întreaga lume”, a arătat, într-un mesaj postat pe reţeaua X, Angel Tîlvăr.

El a adăugat că Alianţa rămâne puternică în apărarea democraţiei şi a păcii.