Klaus Iohannis: Nominalizările pentru instituțiile europene trebuie să fie impecabile și respectate
Klaus Iohannis a menționat că pachetul de nominalizări pentru aceste funcții trebuie să fie impecabil și puternic, asigurând că negocierile sunt complexe, având în vedere diversitatea de interese naționale și politice.
Klaus Iohannis a subliniat că instituțiile europene ar trebui conduse de lideri aleși cu strictețe și integritate, care să inspire încredere și respect.
El a subliniat importanța unui proces de nominalizare impecabil și riguros, care să țină cont de diversitatea pretențiilor naționale și politice, recunoscând că acesta este un proces complex și lung.
„Instituţiile europene trebuie conduse de persoane alese corect, cu participarea tuturor statelor membre, tuturor familiilor politice, dar persoane care sunt dincolo de orice bănuială, persoane care sunt foarte respectate, asupra cărora nu poate plana nicio îndoială sau cum se spune la noi – să fie curaţi ca lacrima.
De ce e important? Fiindcă altfel ce încredere ar avea cetăţeanul european că respectivele persoane în funcţiile extrem de importante pe care le au vor conduce UE aşa cum ne dorim cu toţii.
Deci pachetul de nominalizări de personalităţi care, până la urmă, vor ajunge în aceste funcţii, trebuie să fie un pachet impecabil, puternic, de încredere maximală negociat la sânge, dar ţinând cont de toate pretenţiile naţionale şi politice şi până acolo mai e cale lungă”, a afirmat Klaus Iohannis.
Iohannis afirmă că România este tratată corect în negocierile europene
Klaus Iohannis a fost întrebat dacă este de acord cu fostul premier António Costa pentru funcția de președinte al Consiliului European, având în vedere problemele acestuia în justiție, și dacă consideră că România a fost tratată corect în aceste negocieri.
Șeful statului a menționat că a subliniat importanța echilibrului geografic în negocierile pentru funcțiile de conducere ale instituțiilor europene, asigurând că România este tratată corect.
El a explicat că nu a făcut referire directă la persoane din postura sa de Președinte al României, dar a subliniat că răspunsul său reflectă valorile și principiile pe care le susține România.
„Acesta este unul din criteriile relevante şi m-am bucurat că nu numai eu am subliniat importanţa echilibrului geografic, cum îl numim. Deci, asta nu e o problemă. Şi România este tratată corect, m-am asigurat de acest lucru.
Nu m-am referit, evident, la persoane, nici n-aş putea din calitatea de Preşedinte al României de la un pupitru oficial, dar cred că răspunsul meu a fost mai mult decât v-aţi aşteptat şi cu siguranţă v-aţi dat seama că este vorba de valori şi principii în care credem noi, în România, şi pe care dorim să le vedem implementate şi respectate”, a explicat şeful statului.
Liderii UE ezită să susțină candidatura Ursulei von der Leyen pentru un nou mandat
Liderii UE nu au reușit să susțină luni seară candidatura Ursulei von der Leyen pentru un nou mandat de președinte al Comisiei Europene, conform a trei diplomați europeni citați de Politico.eu.
Charles Michel, președintele Consiliului European, a declarat că nu există niciun acord în această seară.
Sub acoperirea anonimatului, un diplomat european a indicat că, deși negociatorii au convenit asupra a trei nume, liderii UE vor continua discuțiile la o dată ulterioară, probabil în cadrul următoarei lor întâlniri programate pentru 27-28 iunie.
În contextul alegerilor europene, s-a conturat inițial un consens pentru ca Ursula von der Leyen să primească un al doilea mandat în funcția de președinte al Comisiei Europene.
De asemenea, s-a discutat despre numirea portughezului António Costa în funcția de președinte al Consiliului European, menținerea maltezei Roberta Metsola în fruntea Parlamentului European, și numirea estoniencei Kaja Kallas în funcția de șef al politicii externe.