Şeful statului a arătat că singurele variante viabile de soluţionare rămân cele politice, nu cele militare, precizând că "solidaritatea aliată rămâne factorul esenţial al stabilităţii şi securităţii euroatlantice".
Potrivit lui Iohannis, ceremonia de declarare a capacităţii operaţionale iniţiale a Comandamentului Diviziei Multinaţionale Sud-Est şi a capacităţii operaţionale finale a Unităţii de Integrare a Forţelor NATO are loc în contextul pregătirii Summitului de la Varşovia de săptămâna viitoare.
"Summitul de la Varşovia este esenţial pentru consolidarea securităţii şi apărării colective, după implementarea Planului de acţiune pentru creşterea capacităţii operaţionale, stabilit la Summitul din 2014. Poziţia României la Summitul NATO din acest an de la Varşovia este în favoarea armonizării intereselor comune de securitate şi apărare, în spiritul solidarităţii şi coeziunii aliate, dar de o manieră echilibrată pe cele două flancuri, estic şi sudic, şi pe cele două dimensiuni, nordică şi sudică, ale flancului estic", a spus preşedintele.
Iohannis a amintit că România doreşte menţinerea regiunii Mării Negre în procesele de reflecţie şi de luare a deciziilor actuale şi viitoare ale alianţei legate de continuarea adaptării NATO pe termen lung.
"România şi-a îndeplinit integral şi la termenele stabilite obiectivele asumate, în concordanţă cu nivelul de ambiţie a alianţei şi cu măsurile adoptate în 2014, la Summitul din Marea Britanie, ceea ce demonstrează că suntem un aliat credibil. O dovadă în acest sens este şi faptul că am crescut cheltuielile pentru apărare şi o vom face în continuare până la atingerea nivelului de 2% din PIB anul viitor", a menţionat şeful statului.
Acesta a afirmat că structurile NATO de comandament din România – Unitatea NATO pentru Integrarea Forţelor şi Comandamentul Multinaţional de Divizie – au un rol major în cadrul eforturilor de îmbunătăţire a capacităţii Alianţei de a răspunde cu succes provocărilor prezente, dar şi viitoare, facilitând dislocarea forţelor NATO în regiune.
La ceremonie au mai participat ministrul Apărării Naţionale, Mihnea Motoc, ministrul Afacerilor Externe, Lazăr Comănescu, ambasadorul Statelor Unite la Bucureşti, Hans Klemm, şeful Comandamentului Militar al NATO de la Napoli, amiralul Michelle Howard, precum şi comandantul Diviziei Multinaţionale Sud-Est, generalul Ovidiu Uifăleanu. AGERPRES