18 ani de la depunerea documentelor de aderare la NATO. Klaus Iohannis: Importanța crucială și istorică a statutului de membru

Președintele Klaus Iohannis a precizat că ”importanța crucială și istorică a statutului de membru NATO” este extrem de evidentă în această perioadă, referindu-se la agresiunile Rusiei împotriva Ucrainei.

”În urmă cu 18 ani, la 29 martie 2004, România a depus instrumentele de ratificare a Tratatului Nord-Atlantic la Departamentul de Stat al SUA. Astfel, țara noastră a făcut pasul decisiv pentru a deveni membru al celei mai de succes și puternice Alianțe politico-militare din toate timpurile.

Importanța crucială și istorică a statutului de membru NATO este cu atât mai evidentă în actualul context de securitate deosebit generat de agresiunea militară ilegală a Federației Ruse împotriva Ucrainei”, spune șeful statului.

Președintele a mai menționat că agresiunea Federației Ruse a scos la iveală, încă o dată, ”capacitatea Alianței de a se adapta rapid și de a acționa prompt și eficient, în baza coeziunii statelor membre și a unității de decizie”.

România, profund angrenată în procesul de adaptare a NATO

Șeful statului a mai spus că România a efectuat diverse ”contribuții naționale substanțiale la procesele de reflecție desfășurate în cadru aliat”.

”România a fost și este profund angrenată în procesul de adaptare a NATO atât prin contribuțiile naționale substanțiale la procesele de reflecție desfășurate în cadru aliat, cât și prin demersurile pe care le întreprinde constant la nivel național.

Totodată, reafirm cu acest prilej că țara noastră va acționa pentru întărirea capacității sale de apărare, inclusiv prin creșterea cheltuielilor bugetare destinate Apărării de la 2 la 2,5% din PIB, prin modernizarea structurii de forțe, prin adaptarea cadrului legislativ din domeniul securității și apărării și prin alte măsuri adecvate”, spune Klaus Iohannis.

România va promova parteneriatul cu NATO și UE

Nu în ultimul rând, șeful statului a ținut să precizeze că țara noastră va promova în continuare parteneriatul dintre Alianța Nord-Atlantică și Uniunea Europeană, subliniind, de asemenea, că România va rămâne un aliat puternic și un furnizor de securitate la Marea Neagră.

”România va promova în continuare parteneriatul dintre NATO și Uniunea Europeană, un cadru instituțional foarte important de optimizare a eforturilor europene și euroatlantice în domeniul securității și apărării, care trebuie să crească în relevanță.

România va rămâne un aliat puternic, furnizor de securitate la Marea Neagră și, dincolo de aceasta, un susținător decis al consolidării relației transatlantice dedicat valorilor fundamentale ale NATO.

La mulți ani, România în NATO!”, a spus Klaus Iohannis.