Preşedintele ales al României, Klaus Iohannis a fost comparat de conaționalii săi cu liderul american Barack Obama. Iohannis, un etnic german de centru-dreapta, de religie evanghelică, fiind luteran într-o țară predominant ortodoxă, a promis să garanteze statul de drept și eradicarea corupției.

Klaus Iohannis a câștigat alegerile deși actualul Prim-Ministru Victor Ponta era creditat cu prima șansă. Referitor la acest aspect, președintele ales al României spune că în opinia sa, mobilizarea populară, faptul că lucurile au luat o cu totul altă turnură decât cea așteptată este un fapt istoric.

„Toată lumea a putut vedea dorinţa cetăţenilor români de a fi liberi, într-o adevărată democrație. A fost impresionant. În al doilea rând, cred că am dărâmat prejudecățile în privința felului în care arată politica românească și ce anume poate face ea. Și oamenii au înțeles acest lucru. Voturile lor precum și prezența mare la urne ne-a dat un mesaj clar: românii doresc o schimbare semnificativă în privinţa modului în care se face politică”, spune Klaus Iohannis.

În termeni concreţi, viziunea lui Iohannis este aceea că o ţară puternică, în care toata lumea îşi face treaba, în care proiectele sunt finalizate la standardele stabilite, unde legile sunt valabile pentru toată lumea, unde politicienii și instituțiile servesc cetățeanul.

„Împreună putem construi România la care sperăm”, spune Iohannis, care a adăugat: „Am enunțat 11 teme ale agendei mele în campanie, care necesită consens social și politic. Printre aceste teme se află se află viziunea mea în privința sistemelor publice mari – sănătate, educație, pensii și de asemenea, economia.”

Klaus Iohannis spune că preşedintele joacă un rol esenţial în garantarea statului de drept şi a independenţei justiţiei, iar acest lucru implică lupta împotriva corupţiei. Acestea sunt chestiuni esenţiale, importante pentru democraţia românească, şi trebuie înţeleasă de toate guvernele şi partidele politice. Indiferent cine deţine majoritatea în Parlament la un moment dat, aceste aspecte necesită consens politic, nu numai la nivel declarativ, ci şi prin luarea unor măsuri concrete.

„În timpul primul meu discurs după turul doi, am precizat acest lucru și am cerut partidelor politice să demonstreze – prin câteva decizii clare – ca au înțeles sensul real al votului din 16 noiembrie. Aceşste măsuri se referă la revocarea legii amnistiei, elimina imunitatea membrilor Legislativului, permiţând astfel justiţiei să ia măsuri legale împotriva membrilor Parlamentului. Acest lucru s-a întâmplat deja în numai două zile după alegeri, ceea ce înseamnă că este posibil. Președintele poate fi cel care generează consens în privința temelor majore, a declarat Klaus Iohannis.

Președintele ales, Klaus Iohannis, spune că în calitate de șef al statului va urmări și va consolida principalele tendințe actuale de politică externă: parteneriatul strategic cu Statele Unite, rolul României şi poziţia sa în NATO, precum şi rolul ţării noastre în Uniunea Europeană.

„În contextul geopolitic dificil în care ne aflăm, România trebuie să se comporte ca un partener serios, de încredere, pe care aliaţii să poată conta.”, spune Iohannis pentru Deutsche Welle.

În privinţa relaţiilor cu Germania, Iohannis afirmă că acestea intră într-o nouă fază.

„Dar nu doar relaţiile cu Germania. În general vorbind, România trebuie să acceadă la un nou nivel în Uniunea Europeană. România, poate şi trebuie să-şi crească nivelul în structurile din care face parte și să profite de majoritatea oportunităților”, a mai spus Klaus Iohannis.