România nu va renunța așa ușor la sistemele de apărare Patriot
Preşedintele României, Klaus Iohannis, a reamintit că își dorește să fim recompensați de către partenerii occidentali pentru donarea sistemelor de apărare de tip Patriot. În aceste zile, va negocia deschis cu SUA și NATO.
Potrivit spuselor sale, deja ar fi făcut câteva progrese în cadrul negocierilor. Executivul ar vrea să primească înapoi un alt sistem de apărare Patriot.
„Pretenţia noastră este ca atunci când donăm sisteme de mare capacitate gen Patriot să fim compensaţi rezonabil. Aceste lucruri se negociază şi în aceste zile cu partenerul american, cu NATO şi deja s-au obţinut primele progrese.
Vom fi într-o situaţie bună şi după. Dorinţa noastră este să primim un alt sistem Patriot”, a precizat el, miercuri, în timpul unei vizite oficiale la Washington D.C., SUA.
Despre sistemul Patriot
În urmă cu șase ani, odată cu achiziționarea sistemelor PATRIOT, a fost înființat Regimentul 74 PATRIOT, care este subordonat Statului Major al Forțelor Aeriene. Astfel, a fost marcat un nou capitol în istoria apărării naționale antiaeriene și antirachetă a României. Aceste sisteme de apărare includ rachete de tip PAC-2 GEM-T și PAC-3 MSE, ce sunt destinate interceptării și neutralizării amenințărilor aeriene și rachetelor balistice.
România a investit în cea mai recentă versiune a lor, testate deja în luptă. Ele capabile să răspundă tuturor formelor de amenințări aeriene existente. Forțele Aeriene Române și-au întărit astfel capacitățile defensive și de descurajare, contribuind la securizarea spațiului aerian național, conform angajamentelor NATO.
Anul 2020 a devenit un punct de referință pentru apărarea antiaeriană și antirachetă a României. Anul 2020 a fost anul în care primele echipamente ale primului sistem de rachete sol-aer cu bătaie mare PATRIOT au intrat în dotarea Forțelor Aeriene Române. Printr-un acord cu SUA, România a cumpărat cea mai recentă versiune testată în luptă, sistemul PATRIOT PAC 3+, cel mai nou model utilizat de Armata SUA.
Achiziția sa a adăugat o capacitate defensivă esențială, menită să contribuie semnificativ la apărarea colectivă în cadrul NATO. Ea reprezintă un interes crucial de securitate, având în vedere că întărirea capabilității de apărare aeriană cu baza la sol asigură securitatea națională și aliată. Acest demers consolidează semnificativ Parteneriatul Strategic cu Statele Unite ale Americii.