Prezentăm integral mesajul transmis de preşedintele Klaus Iohannis, cu ocazia Zilei Imnului Naţional:
”Astăzi, 29 iulie, sărbătorim Ziua Imnului Naţional, un simbol puternic al identităţii şi unităţii poporului român.
Anul acesta se împlinesc 175 de ani de la momentul când revoluţionarii de la 1848 au intonat pentru prima dată cântecul lui Anton Pann, pe versurile lui Andrei Mureşan.
Melodia şi versurile evocatoare ale imnului au inspirat generaţia paşoptistă, au stimulat renaşterea naţională şi răspândirea spiritului libertăţii în spaţiul românesc. „Deşteaptă-te, române!” a exercitat o influenţă majoră asupra mobilizării energiilor populare în momentele istorice importante pentru crearea şi evoluţia statului român modern, prin promovarea idealurilor naţionale, sociale, de libertate şi democraţie.
Versurile imnului, o pledoarie emoţionantă pentru cultura şi istoria noastră, ne-au însoţit de-a lungul timpului atât în vremuri de speranţă şi de celebrare a marilor evenimente naţionale, cât şi în perioade marcate de greutăţi şi provocări.
Fiecare generaţie, în momentele cruciale pentru ţara şi naţiunea noastră, a cântat „Deşteaptă-te, române!” pentru a reafirma adeziunea la principiile şi idealurile cuprinse în versurile imnului şi pentru a reîntări coeziunea şi identitatea naţională.
Imnul Naţional a devenit un simbol al înfăptuirii unităţii neamului, al independenţei statului român şi al afirmării naţiunii române ca parte a marii familii democratice europene.
Sărbătorim această zi specială cu demnitate şi recunoştinţă pentru trecut şi cu speranţă pentru viitorul nostru ca naţiune. Este esenţial să ducem mai departe mesajul vibrant al Imnului Naţional, să consolidăm coeziunea naţională, să luptăm pentru respectarea idealurilor şi a valorilor care definesc România modernă – libertate, democraţie, pluralism, respect faţă de lege, dar şi pentru asigurarea securităţii şi a prosperităţii ţării noastre.
La mulţi ani Imnului Naţional!
La mulţi ani, România!”.
Nicolae Ciucă: Îmi doresc să fim mai uniţi, mai încrezători în viitorul României
”Astăzi marcăm Ziua Imnului Naţional al României, celebrând cântecul care i-a însufleţit pe înaintaşi în cele mai importante momente ale istoriei. “Deşteaptă-te române!” a fost cântat pentru prima dată pe 29 iulie 1848, la Râmnicu Vâlcea, pe muzica lui Anton Pann, impresionat de versurile poemului scris de Andrei Mureşanu. Devenit un simbol mobilizator al românilor, a răsunat în timpul Războiului de Independenţă din 1877-1878, în momentele de turnură ale celor două Războaie Mondiale, în timpul revoltei de la Braşov din 15 noiembrie 1987 şi în Revoluţia din decembrie 1989.
Imnul, steagul şi stema reprezintă legătura solidă dintre trecut, prezent şi viitorul pe care îl construim acum. Cinstirea, aşa cum se cuvine, a simbolurilor naţionale izvorăşte din respectul faţă de momentele din istorie în care generaţiile trecute au obţinut libertăţile de care noi ne bucurăm acum, luptând sub drapelul tricolor sau recâştigându-şi curajul încă de la primul vers al imnului.