Prin aderarea României, Spațiul Schengen și UE ar avea de câștigat
Președintele României, Klaus Iohannis, a ridicat o întrebare miercuri, la Budapesta, cu privire la argumentele Austriei pentru blocarea aderării României la spațiul Schengen. Șeful statului a subliniat că toate aceste argumente sunt dificil de înțeles.
Klaus Iohannis a mai punctat că aderarea României la Schengen ar aduce beneficii semnificative și ar consolida securitatea frontierei externe a Uniunii Europene. De asemenea, președintele Iohannis a menționat că România este o opțiune logică pentru aderare, iar aceasta ar îmbunătăți și procedurile în cadrul spațiului Schengen.
„Intrarea României în spațiul Schengen ar face spațiul Schengen mai sigur și mai puternic, ar face granița externă a UE mai solidă și mai bine apărată (…) Repet, nu există niciun argument contra aderării României. Dacă ar fi să ne luăm doar după procedură, așa cum în repetate rânduri în toate forurile europene spunem că nu trebuie să politizăm, România trebuia să fie în Schengen de mulți ani”, a declarat Klaus Iohannis.
Argumentele Austriei privind blocarea aderării României și Bulgariei sunt greu de înțeles
În ciuda îndeplinirii tuturor cerințelor tehnice pentru aderare, Austria a blocat de mai mulți ani procesul de aderare al României la spațiul Schengen. Președintele Iohannis a subliniat că această decizie se bazează pe un argument dificil de înțeles, susținând că Austria se opune aderării României și Bulgariei în baza unei presupuse disfuncționalități în cadrul spațiului Schengen.
De asemenea, Klaus Iohannis a punctat că oficialii de la Viena se pare că nu au realizat încă faptul că aderarea României la Schengen ar aduce beneficii semnificative Uniunii Europene.
„Ultimul argument adus de cei care s-au opus a fost un pic greu de înțeles. Afirmația lor a fost că ei n-au nimic împotriva României și a Bulgariei, dar spațiul Schengen nu funcționează bine și atunci ei sunt împotrivă. Părerea mea este că aderarea României la spațiul Schengen nu ar face doar spațiul Schengen mai puternic, ar înlesni și negocierile de îmbunătățire a procedurilor din Schengen”, a mai declarat șeful statului, după o întrevedere cu președintele Ungariei, Katalin Novak.
Șeful statului a conchis că „oricum am privi-o, aderarea României la Schengen ar fi un câștig pentru Uniunea Europeană, doar că nu toți au înțeles foarte bine acest lucru”.