Klaus Iohannis, angajamente ferme la summitul pentru mediu
Şeful statului a transmis în declaraţia naţională susţinută în cadrul Summitului Global privind Acţiunea Climatică că există conștientizare cu privire la faptul că reducerile actuale ale emisiilor de gaze cu efect de seră la nivel mondial nu ating obiectivul Acordului de la Paris. El a subliniat intensificarea schimbărilor climatice şi a efectelor acestora, evidențiind confruntarea zilnică cu provocări tot mai mari și mai complexe.
Totodată, a menționat importanța menținerii atenției asupra mediului, consolidarea ambiției în materie de climă și accelerarea implementării angajamentelor climatice deja asumate.
Președintele a evidențiat, de asemenea, angajamentul ferm al României în accelerarea măsurilor de atenuare a schimbărilor climatice, având ca obiectiv reducerea emisiilor cu aproximativ 80% față de nivelul din 1990 până în 2030 și direcționarea către neutralitatea climatică într-un ritm rapid.
Iohannis a menționat, de asemenea, că până în 2050, 86% din mixul energetic al României va fi format din energie regenerabilă, completat de energie cu emisii reduse de carbon, precum energia nucleară.
Președintele României a evidenţiat conexiunea dintre acţiunea climatică, educaţie şi dezvoltarea abilităţilor în domeniul sustenabilităţii. În această lumină, el a ilustrat impactul programului REPowerEU, evidenţiind că acesta aduce în peisajul naţional două miliarde de euro pentru investiţii în energie regenerabilă şi promovarea competenţelor ecologice.
Copiii vor învăța despre schimbările climatice
„Marea majoritate a tinerilor din România consideră că acumularea de cunoştinţe despre schimbările climatice în şcoală este esenţială pentru implicarea lor în acţiuni climatice. Prin urmare, educaţia privind clima şi mediul devine din ce în ce mai importantă în programa şcolară din România”, a afirmat Iohannis.
Şeful statului a subliniat că în diplomația climatică românească se acordă o atenție deosebită educației privind schimbările climatice, protejării biodiversității, implementării sistemelor de producție alimentară rezistente la efectele climatice și dezvoltării de surse energetice cu emisii reduse de dioxid de carbon.
„Suntem dornici să avansăm proiecte privind aceste domenii cu parteneri care împărtăşesc aceleaşi valori ca noi”, a adăugat el.
Preşedintele Iohannis a subliniat angajamentul ferm al României în colaborarea strânsă cu partenerii globali din regiuni precum Africa, Orientul Mijlociu şi America Latină, pentru a facilita schimbul de experienţă şi dezvoltarea abilităţilor în gestionarea situaţiilor de urgenţă şi implementarea sistemelor de alertă timpurie. A evidenţiat importanţa crescută a acestor aspecte în contextul efectelor devastatoare ale schimbărilor climatice.
În încheiere, Klaus Iohannis a îndemnat la „un angajament ambiţios și la acțiune pentru protejarea planetei noastre și pentru bunăstarea tuturor cetățenilor, atât ai generațiilor prezente, cât și ale celor viitoare”.