În cadrul vizitei oficiale pe care o efectuează în Japonia, preşedintele Klaus Iohannis va fi primit, marţi, de către împăratul Japoniei, Naruhito, şi împărăteasa Japoniei, Masako, la Palatul Imperial. De asemenea, preşedintele Klaus Iohannis se va întâlni, la sediul Guvernului Japoniei, cu premierul Fumio Kishida, cu care va avea convorbiri oficiale şi va semna Declaraţia comună de instituire a Parteneriatului strategic dintre România şi Japonia. Ulterior, cei doi oficiali vor susţine declaraţii comune de presă. Şeful statului va participa şi la un dineu de lucru cu această ocazie.

Relația bilaterală dintre Japonia și România va fi ridicată la nivel de parteneriat strategic

Preşedintele Klaus Iohannis a început, luni, vizita oficială în Japonia, cu o întâlnire cu preşedintele Camerei Consilierilor, Hidehisa Otsuji, la sediul Camerei Superioare a Dietei Naţionale a Japoniei. Principalul obiectiv al vizitei în Japonia este ridicarea relaţiei bilaterale la nivel de Parteneriat strategic. Semnarea documentului încheie un amplu proces de consultări şi negocieri, la cinci ani de la adoptarea deciziei de lansare a acestui parteneriat.

Discuții pe teme politice, securitate și cooperare economică

Acesta este al doilea parteneriat strategic încheiat cu un stat asiatic, după cel cu Coreea de Sud. „Instituirea Parteneriatului strategic cu Japonia va marca, astfel, avansarea cooperării româno-japoneze la cel mai înalt nivel şi trecerea la o etapă superioară de valorificare a potenţialului bilateral, în baza valorilor şi a principiilor împărtăşite de cele două ţări, pe trei dimensiuni cheie: politica externă şi dialogul pe teme de securitate, cooperarea economică şi în domeniul asistenţei pentru dezvoltare, respectiv cooperarea în domeniile culturii, ştiinţei şi tehnologiei, inovării, cercetării şi dezvoltării”, a informat Administraţia Prezidenţială.

Japonia ajută Moldova

Republica Moldova va primi ajutor financiar în valoare de 100 de milioane de dolari din partea Japoniei, în urma solicitărilor făcute de președintele Maia Sandu. Banii vor fi folosiți pentru dezvoltarea educației, medicinei, precum și pentru proiecte sociale. Anunțul a fost făcut de către ministrul moldovean al Afacerilor Externe și Integrării europene, Nicolae Popescu. „Japonia, prin intermediul Agenției Japoneze de Cooperare Internațională, va acorda Republicii Moldova un credit de 100 de milioane de dolari”, a scris acesta pe Telegram. Oficialii japonezi au decis să acorde împrumutul după Summitul G7.