Presa din Turcia anticipează că, în zilele următoare, Klaus Iohannis își va retrage candidatura pentru funcția de secretar general al NATO, având în vedere lipsa sprijinului din partea celorlalte state.
Klaus Iohannis ar putea renunța la NATO
În acest moment, Mark Rutte, premierul Olandei, a reușit să câștige sprijinul majorității aliaților săi, cu excepția a trei state, pentru a fi ales pentru funcția de secretar general al NATO. În prezent, presa turcă se așteaptă ca președintele României, Klaus Iohannis, căruia niciun stat nu i-a promis sprijin, să-și retragă candidatura.
Slovacia și Ungaria rămân însă ferm opuse. Slovacia are resentimente față de Mark Rutte din cauza dificultăților întâmpinate în procesul de aderare la Spațiul Schengen din partea Olandei. În schimb, Ungaria este nemulțumită de criticile frecvente ale lui Mark Rutte la adresa practicilor sale privind drepturile omului în cadrul UE. Premierul Ungariei, Viktor Orban, își dorește scuze în mod public.
Cu toate acestea, obiecțiile lor nu sunt privite cu mare seriozitate. În zilele următoare, pare foarte probabil ca Mark Rutte să fie anunțat unanim ca noul secretar general al NATO în cadrul Summitului NATO de la Washington, SUA, ce va avea loc pe data de 8 iulie-9 iulie. Noul secretar general al NATO ar trebui să-și înceapă mandatul în septembrie 2024.
Negocierile pentru formarea unui guvern în Olanda ar putea dura mult timp
S-ar putea ca negocierile pentru formarea unui guvern în Olanda ar putea dura mult timp. Deși alegerile au avut loc în urmă cu un an, un nou guvern nu a fost încă format. Dacă nu se va reuși formarea unui nou guvern până în septembrie 2024, este probabil ca cetățenii olandezii să găsească o soluție pentru ca Mark Rutte să ocupe temporar postul de prim-ministru interimar.
„Dacă va fi confirmat, Mark Rutte va fi cel de-al patrulea secretar general al NATO care provine din Olanda. Cu una sau două excepții, țările din nordul Europei au pus aproape un embargo asupra postului de secretar general. Noii membri ai NATO sunt cel mai deranjați de această situație.
Nu putem să nu ne întrebăm de ce Turcia, care are a doua armată ca mărime din NATO de 75 de ani și care și-a asumat o sarcină considerabilă, nu are nici măcar un candidat pentru funcția de secretar general. Sau plătim factura în NATO pentru incapacitatea noastră de a rezolva problemele bilaterale cu Grecia?”, au transmis cei de la T24.