Klaus Iohannis a aprobat dislocarea a peste 100 de militari români în Bosnia și Herțegovina

Un contingent de peste o sută de militari români din Batalionul 26 Infanterie „Neagoe Basarab” a fost dislocat, recent, în Bosnia și Herțegovina, o „zonă fierbinte” din estul Europei.

Parlamentul de la București a fost informat oficial că președintele României, Klaus Iohannis, a aprobat dislocarea în Bosnia și Herțegovina a unui detașament de 130 de militari, care participă la operațiunea de menținere a păcii EUFOR Althea. Este vorba despre o companie de manevră și ofițeri de sprijin și legătură cu tehnica, echipamentul militar și muniția necesare.

Soldații români participă alături de militari din alte 19 armate la o misiune internațională de menținere a securității. În prezent, aceștia iau parte la un exercițiu de proporții. Dislocarea va dura șase luni. Ea vine ca urmare a solicitării directe făcută de comandantul operațiunii Eufor Althea și a fost ordonată de Klaus Iohannis după consultarea Consiliului Suprem de Apărare a Țării. Bosnia și Herțegovina rămâne o zonă periculoasă tensiunilor separatiste.

„Ne spune cât de importantă e prezența noastră militară alături de aliați în Bosnia și Herțegovina, un târâm extrem de fierbinte pentru securitatea regiunii”, a declarat, luni, generalul Virgil Bălăceanu, relatează PRO TV.

Grupul de Luptă al NATO din România are un nou comandant

Vă amintim că Grupul de Luptă NATO din România are un nou comandant, pe colonelul Alexandre Feligonde. Ceremonia de schimbare a comenzii între comandantul Regimentului 8 Paraşutişti de Infanterie Marină, colonelul Cristophe Degand, şi comandantul Regimentului 1 Blindat (1er Regiment de Chasseurs), colonelul Alexandre Feligonde, a avut loc recent, la sediul Centrului Naţional de Instruire Întrunită „Getica” din Cincu.

Evenimentul a avut loc în prezenţa şefului Statului Major al Forţelor Terestre, generalul-maior Iulian Berdilă, şi a comandantului Comandamentului Multinaţional de Divizie Sud-Est, generalul de brigadă Dorin Toma.

Grupul de Luptă al NATO din România a fost constituit începând cu luna mai a acestui an, prin transformarea elementelor multinaţionale aliate din cadrul Forţei de Răspuns a NATO, dislocate în ţara noastră. Constituirea grupurilor de luptă în Bulgaria, România, Slovacia şi Ungaria se înscrie în setul de măsuri adoptate de NATO pentru consolidarea posturii de descurajare şi apărare pe termen mediu şi lung, ca urmare a conflictului militar declanşat de Federaţia Rusă în Ucraina.

La propunerea Franţei de a prelua rolul de naţiune-cadru, batalionul francez dislocat în România, considerat vârful de lance („Spearhead”) al Forţei cu Nivel de Reacţie Foarte Ridicat al NATO (VJTF), formează, în prezent, Grupul de Luptă pentru Apărarea Colectivă (CDBG) pe teritoriul naţional, integrând, relaţional, efective ale Belgiei şi Ţărilor de Jos. Forţele principale ale CDBG sunt dispuse în Centrul Naţional de Instruire Întrunită „Getica” din Cincu, unde vor executa misiuni şi activităţi de instruire, alături de structuri ale Armatei României.