Cine îi ia locul lui Klaus Iohannis. Ilie Bolojan va prelua interimatul funcției de președinte
Ilie Bolojan, președintele Senatului și liderul PNL, va prelua interimatul funcției de președinte al României, după ce Klaus Iohannis și-a anunțat demisia. Iohannis va părăsi funcția începând cu data de 12 februarie 2025.
Articolul 98 din Constituţie prevede că ”dacă funcţia de Preşedinte devine vacantă ori dacă Preşedintele este suspendat din funcţie sau dacă se află în imposibilitate temporară de a-şi exercita atribuţiile, interimatul se asigură, în ordine, de preşedintele Senatului sau de preşedintele Camerei Deputaţilor”.
Există, totuși, atribuții ce nu pot fi îndeplinite în perioada interimatului funcției prezidențiale.
Președintele interimar nu poate adresa Parlamentului mesaje referitoare la principalele probleme politice ale țării.
De asemenea, președintele interimar nu are dreptul de a dizolva Parlamentul sau de a convoca un referendum.
În schimb, președintele interimar poate exercita atribuțiile legate de politica externă, apărare, instituirea unor măsuri excepționale, conferirea de decorații și acordarea de grațieri individuale.
Liberalii fac deja planuri, în contextul demisiei lui Klaus Iohannis
În contextul demisiei lui Klaus Iohannis din funcția de șef al statului, funcția de președinte interimar al României ar fi preluată de Ilie Bolojan, actualul președinte al Senatului. Liderii coaliției de guvernare iau în calcul această opțiune și au deja un plan de succesiune pregătit pentru a garanta stabilitatea instituțională.
În acest scenariu, funcția de președinte interimar al Partidului Național Liberal (PNL) ar fi preluată de Cătălin Predoiu, în prezent ministru de Interne.
În ceea ce privește Senatul, locul lăsat vacant de Ilie Bolojan ar urma să fie ocupat de senatorul PNL din Cluj, Mircea Abrudean. Acesta se bucură de susținerea liderilor de top ai partidului, inclusiv Emil Boc, fiind văzut ca o opțiune solidă pentru a asigura stabilitatea și continuitatea conducerii Senatului.
Deocamdată, acest scenariu rămâne unul ipotetic, însă surse politice afirmă că negocierile privind posibilele schimbări la conducerea statului și a partidului sunt deja în curs de desfășurare.
Iohannis și-a anunțat demisia din funcția de președinte al României
Klaus Iohannis și-a anunțat demisia din funcția de președinte al României, urmând să elibereze postul în data de 12 februarie 2025. În primele sale declarații, după convocarea plenului reunit pentru a discuta despre suspendarea sa, Iohannis a afirmat că solicitarea de suspendare este un demers fără temei, subliniind că nu a încălcat niciodată Constituția.
El a avertizat că, în câteva zile, Parlamentul va vota pentru suspendarea sa, ceea ce va conduce România într-o perioadă de criză, odată cu declanșarea referendumului pentru demitere. Președintele a subliniat că această acțiune va avea repercusiuni atât pe plan intern, cât și extern.
„Cererea de suspendare este un demers nefondat pentru niciodată n-am încălcat Constituția și este un demers păgubos. Peste puține zile în Parlament se va vota suspendarea mea și România va intra în criză pentru că se declanșează referendumul, de demitere. Demersul va avea efecte în plan intern și extern.
În plan intern referendumul va fi unul eminamente negativ, societatea va fi divizată. Toată discuția va fi axată doar pe negativ. Întreaga societate va fi bulversată. Nu se va mai discuta despre alegerile prezidențiale următoare, candidații nici măcar nu-și vor putea prezenta ideile.
În plan extern efectele vor fi de durată și foarte negative. Nu va înțelege absolut nimeni de ce România își va demite președintele. Nu va înțelege nimeni ce rost are un astfel de demers când președintele în funcție va pleca oricum. Vom fi efectiv de râsul lumii. Pentru a scuti România de această criză, de această evoluție inutilă, demisionez din funcția de președinte al României.
Voi pleca din funcție poimâine, pe 12 februarie. Dumnezeu să binecuvânteze România!”