"Summitul NATO care s-a încheiat astăzi constituie un moment foarte important pentru Alianța Nord-Atlantică și pentru țara noastră. Pot spune cu toată certitudinea că a fost un summit de succes pentru România", a spus Iohannis, într-o declarație de presă.

El a arătat că România își consolidează poziția ca stat membru NATO și actor regional care contribuie la menținerea securității și stabilității într-o zonă marcată de numeroase riscuri.

Șeful statului a precizat că atât declarația privind securitatea trans-atlantică, cât și declarația finală a summitului NATO cuprind temele de interes pentru România, ce au fost cuprinse în mandatul care a fost aprobat de CSAT.

 

Președintele Klaus Iohannis a declarat sâmbătă că la Summitul NATO a fost obținut un plan de contingență dezvoltat, care vizează România și regiunea din jurul său.

"Cu privire la planul de contingență, am atins un nou nivel. Am obținut un plan de contingență dezvoltat, aspect care vizează în mod direct România și regiunea noastră", a anunțat Iohannis, într-o conferință de presă.

 

Președintele Klaus Iohannis a declarat sâmbătă, după Summitul NATO, că pe teritoriul României va exista o brigadă multinațională la care și-au anunțat contribuția certă Polonia și Bulgaria.

"Vom avea o brigadă multinațională, astfel și acest punct din mandatul României a fost atins", a anunțat Iohannis, într-o conferință de presă.

El a arătat că la această brigadă și-au anunțat contribuții certe Polonia — cu o companie — și Bulgaria — cu un batalion.

"Vom continua discuțiile pentru alte contribuții, dar semnele sunt foarte bune", a precizat șeful statului.

 

Președintele Klaus Iohannis a anunțat sâmbătă că România a obținut la Summitul NATO de la Varșovia dezvoltarea de noi opțiuni pentru dimensiunile aeriană și maritimă la Marea Neagră, arătând că proiectul cadrului naval de exerciții și training va fi continuat.

"Am solicitat și am obținut dezvoltarea de noi opțiuni pentru dimensiunile aeriană și maritimă la Marea Neagră, în conformitate cu cele decise la ministeriala apărării din iunie. Acestea vor fi discutate în NATO în perioada imediat următoare și vor fi abordate de miniștrii apărării în octombrie", a spus Iohannis.

El a precizat că declarația finală a Summit-ului include o mențiune clară la această sarcină trasată autorităților militare ale NATO.

"Vom continua proiectul cadrului naval de exerciții și training și așteptăm cu mare interes deciziile de la ministeriala apărării", a afirmat șeful statului.

Iohannis a subliniat că prin deciziile adoptate la Summitul NATO regiunea Mării Negre a fost integrată în procesele Aliate de evaluare și contracarare a implicațiilor riscurilor de securitate la adresa NATO.

El a arătat că la Summit a fost aprobată o evaluare politico-militară a situației de securitate din regiunea Mării Negre și a implicațiilor sale pentru NATO.

"Poate nu sună senzațional, dar pot să vă spun că este o realizare importantă a României, pentru că inițierea acestei evaluări a fost făcută prin propunerea înaintată de România la reuniunea miniștrilor de externe NATO din mai 2015 de la Antalya. Este pentru prima dată când se adoptă un astfel de document privind Marea Neagră, care prevede expres un proces regulat de evaluare politico-militară a mediului de securitate din regiunea Marii Negre. Această analiză este baza pe care vor fi luate măsuri, în continuare, de către NATO", a spus el.

Iohannis a indicat că astfel s-a trecut de la faza conceptuală la măsuri concrete, în plan operațional.

"Comunicatul final adoptat astăzi reconfirmă explicit importanța strategică pentru Alianță a Mării Negre, rezultat foarte important pentru noi", a subliniat șeful statului.

AGERPRES