Klaus Iohannis anunță că nu va urma o criză economică
Președintele Klaus Iohannis a subliniat că nu se anticipează o criză economică iminentă sau creșteri substanțiale de taxe. Nici nu se așteaptă să fie aplicate măsuri de austeritate guvernamentală într-un an electoral.
El a menționat că, deși deficitul va depăși semnificativ pragul de 3%, considerat optim, nu anticipează apariția unei situații excepționale care să justifice creșterea taxelor sau alte măsuri drastice.
”Nu ne aşteaptă nicio criză economică, nu ne aşteaptă creşteri fantastice de taxe, dar nici nu cred că putem să ne aşteptăm la austeritate guvernamentală în an electoral. Sigur, deficitul va fi considerabil mai mare decât 3%, care este considerat optim, dar nu mă aştept să apară o situaţie extraordinară, să avem criză, să creştem taxele şi alte lucruri”, a declarat preşedintele.
El a subliniat că este evident că după alegeri, noul guvern va trebui să adopte măsuri pentru a îmbunătăți colectarea veniturilor.
”Este clar că după alegeri, guvernul care se va constitui va trebui să ia măsuri pentru a creşte colectarea”, transmite Klaus Iohannis.
El a evidențiat că în România există o problemă majoră în găsirea soluțiilor pentru problemele de dezvoltare anticipate de toți cetățenii.
Iohannis declară că guvernele nu au reușit să crească colectarea la un nivel rezonabil
Iohannis a subliniat că guvernele nu au reușit să îmbunătățească colectarea la un nivel satisfăcător. Rata de colectare este încă foarte scăzută.
De asemenea, a menționat că evaziunea fiscală, în special în cazul TVA, rămâne o problemă semnificativă. Iohannis a subliniat necesitatea digitalizării ANAF pentru a îmbunătăți colectarea.
”Aici este problema majoră la noi, şi pentru a găsi soluţii la problemele de dezvoltare care sunt aşteptate de toţi. Noi, din păcate, nu am reuşit, sau, ca să mă exprim mai clar, guvernele româneşti nu au reuşit să crească colectarea până la un nivel rezonabil. Noi suntem la o cotă de colectare foarte mică.
Asta înseamnă că evaziunea în continuare este destul de mare, mai ales în zona TVA-ului, şi acea mult discutată şi nu prea râvnită, se pare, digitalizare a ANAF-ului trebuie făcută pentru a ajunge la un grad de colectare rezonabil, care rezolvă în bună măsură toate problemele de deficit de bani pentru cheltuieli publice.
De ce să lăsăm evazioniştii să trăiască extraordinar de bine, să se îmbogăţească peste măsură şi guvernul să fugă tot timpul după nişte bani pe care cu greu reuşeşte să-i colecteze?”, a arătat el.
Președintele a subliniat că nu împărtășește deloc scenariile promovate intens de un anumit partid și de unii membri ai Comisiei Europene.
El a mai adăugat că este crucial să abordăm aceste chestiuni cu calmul cuvenit.
”Nu sunt absolut deloc de acord cu aceste scenarii promovate intens de un anumit partid şi de unii din Comisia Europeană. Să tratăm chestiunile cu calmul cuvenit”, a mai spus preşedintele.