Ameninţările schimbărilor climatice. Iohannis, la COP28: Educaţia schimbă mentalităţi

Klaus Iohannis, European Youth Forum, COP28

SURSA FOTO: Administrația Prezidențială

Preşedintele Klaus Iohannis s-a întâlnit duminică, 3 decembrie, cu reprezentanţii European Youth Forum (Forumul European al Tineretului). Preşedintele României a evidențiat necesitatea implicării active a tinerilor în gestionarea eficientă a schimbărilor climatice.

Klaus Iohannis, la conferinţa COP28 de la Dubai: Educaţia poate schimba mentalităţile

Preşedintele României, Klaus Iohannis, se află zilele acestea în Dubai. Şeful statului participă la Conferința Națiunilor Unite privind Schimbările Climatice (COP28).

Cu această ocazie, duminică, Iohannis s-a întâlnit cu reprezentanții European Youth Forum. În discuțiile purtate cu aceştia, șeful statului a subliniat importanța educației ca instrument esențial pentru modificarea mentalităților.

Această întâlnire a avut loc în contextul aderării României la Declarația privind Agenda Comună pentru Educație și Schimbări Climatice la COP28, unde țara noastră a devenit partener fondator. Această inițiativă reprezintă o extindere a angajamentului național și internațional al României în sprijinul educației privind schimbările climatice și protejarea mediului.

Klaus Iohannis a evidențiat necesitatea implicării active a tinerilor în gestionarea eficientă a schimbărilor climatice și importanța dezvoltării competențelor adecvate pentru a contribui la tranziția verde.

El a subliniat, de asemenea, rolul educației ca instrument esențial pentru schimbarea mentalităților și pentru facilitarea soluționării provocărilor actuale ale societății, cu accent pe problemele legate de schimbările climatice și mediu, se arată în mesajul de duminică, 3 decembrie, al Administrației Prezidențiale.

În cadrul întâlnirii, Klaus Iohannis a evidențiat eforturile României în creșterea accesului la educația privind schimbările climatice și mediul, la nivel național și internațional. A fost abordat și programul „Săptămâna Verde”, introdus în structura anului școlar începând cu acest an în România.

Copiii şi tinerii trebuie să fie pregătiţi pentru a răspunde situațiilor de urgență

Președintele a subliniat, de asemenea, demersurile la nivel național pentru adaptarea la schimbările climatice, inclusiv pregătirea tinerilor și copiilor pentru a răspunde situațiilor de urgență a căror frecvență va crește în contextul schimbărilor climatice.

Tinerii prezenți la întâlnire au exprimat motivația lor pentru participarea la COP28 și dorința de a colabora strâns cu autoritățile în gestionarea schimbărilor climatice.

Aceștia au adus în discuție și teme pe care le consideră prioritare pentru generația lor, în contextul schimbărilor climatice, precum includerea opiniei lor în procesul decizional, educația și dezvoltarea de competențe pentru a se integra cu succes în economia verde emergentă.

Declarația privind Agenda Comună pentru Educație și Schimbări Climatice la COP28 are ca obiectiv construirea unor sisteme educaționale adaptate schimbărilor climatice prin patru piloni de acțiune:

  • sporirea durabilității școlilor,
  • integrarea educației climatice în programa școlară,
  • pregătirea adecvată a profesorilor,
  • promovarea educației pentru comunități verzi.

De asemenea, documentul propune măsuri specifice pentru atenuarea și adaptarea la schimbările climatice în contextul educațional, precum și investiții în educație.

Ce este European Youth Forum?

European Youth Forum reprezintă cea mai mare platformă europeană de reprezentare a tineretului, având peste 100 de organizații de tineret membre și beneficiind de sprijinul Uniunii Europene și al Consiliului Europei.

Principalele domenii de interes ale forumului includ educația, asigurarea unui loc de muncă de calitate pentru tineri, protejarea mediului și implicarea tinerilor în procesele democratice de consultare.