Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, preşedintele Klaus Iohannis a semnat luni, 24 august, două decrete importante. Ce decizii a luat şeful statului?
Administraţia Prezidenţială a transmis, prin intermediul unui comunicat de presă că preşedintele României a semnat luni, 24 august, două decrete. Este vorba despre eliberarea din funcţie a unui judecător de la Curtea de Apel Bucureşti şi de trecerea în rezervă a unui general de brigadă.
Vă prezentăm în continuare comunicatul Administraţiei Prezidenţiale:
„Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a semnat luni, 24 august a.c., următoarele decrete:
- Decret privind eliberarea din funcția de judecător la Curtea de Apel București a doamnei Doina Anghel – pensionare, la data de 1 septembrie 2020;
- Decret privind trecerea în rezervă a domnului general de brigadă – cu o stea Lungu Antonel din Ministerul Apărării Naționale – la data de 30 septembrie 2020.”
Preşedintele Klaus Iohannis a sesizat, vineri, Curtea Constituţională în legătură cu Legea pentru modificarea Legii nr. 165/2013 privind măsurile pentru finalizarea procesului de restituire, în natură sau prin echivalent, a imobilelor preluate în mod abuziv în perioada regimului comunist, precum şi pentru modificarea şi completarea Legii nr. 46/2008 – Codul silvic.
Legea adoptată de Camera Deputaţilor pe 28 iulie prevede că, în situaţia în care restituirea terenurilor forestiere pe vechile amplasamente nu este posibilă, reconstituirea dreptului de proprietate se face pe alte amplasamente aparţinând statului.
Federaţia Sindicatelor din Silvicultură Silva avertiza recent că, dacă această lege se va aplica, statul român va pierde circa 5% din pădurile pe care le deţine.
În sesizarea trimisă la CCR, Iohannis susţine că această lege contravine prevederilor art. 1 alin. (5), art. 126 alin. (5), art. 136 alin. (3) şi (4) precum şi celor ale art. 147 alin. (4) din Constituţie.
La art. I pct. 2 din lege – ce modifică dispoziţiile alin. (1) al art. 13 din Legea nr. 165/2013 – se prevede că: ” (1) În situaţia în care restituirea terenurilor forestiere pe vechile amplasamente nu este posibilă, reconstituirea dreptului de proprietate se face pe alte amplasamente de pe raza unităţii administrativ-teritoriale, chiar dacă acestea s-au aflat în proprietatea statului român înainte de anul 1948, au intrat în proprietatea statului sau au fost incluse în amenajamente silvice după această dată. Restituirea terenurilor forestiere care s-au aflat în proprietatea statului român înainte de anul 1948 se face în condiţiile legii, cu respectarea prevederilor art. 6 alin. (5). Restituirea terenurilor forestiere care au intrat în proprietatea statului după anul 1948, respectiv terenurile proprietate privată ce au făcut obiectul naţionalizării, se face de către comisiile locale si judeţene de fond funciar, respectiv de către comisia de fond funciar a Municipiului Bucureşti, conform prevederilor legale în vigoare”.