„Am convingerea că înţelepciunea şi experienţa remarcabilă pe care o aveţi în fruntea administraţiei guvernamentale a Japoniei vor asigura succesul mandatului dumneavoastră, în pofida contextului complex creat de evoluţia severă a pandemiei generate de noul coronavirus”, transmite Klaus Iohannis în mesajul respectiv.
Avansarea relaţiilor bilaterale româno-japoneze
Șeful statului dă asigurări că Guvernul României rămâne ferm angajat pentru avansarea relaţiilor bilaterale româno-japoneze, în acord cu liniile de acţiune stabilite în cadrul întrevederilor avute cu prim-ministrul Japoniei, în anii 2018 şi 2019.
„În acest sens, România este hotărâtă să încheie Acordul de Parteneriat Strategic bilateral în 2021, anul centenarului relaţiilor diplomatice dintre România şi Japonia. Suntem convinşi că acest Parteneriat Strategic, fundamentat pe comunitatea de valori pe care ţările noastre le împărtăşesc, va aduce beneficii cetăţenilor noştri şi va contribui la consolidarea păcii şi cooperării internaţionale”, adaugă Iohannis.
Suga Yoshihide a câştigat cu o majoritate covârşitoare alegerile interne din Partidul Liberal Democrat
În vârstă de 71 de ani, Suga a obţinut 377 de voturi, faţă de 89 de voturi pentru Fumio Kishida, fost ministru de externe, şi 68 de voturi pentru Shigeru Ishiba, fost ministru al apărării, cei doi contracandidaţi ai săi, a anunţat LDP, care a organizat un scrutin închis, limitat la parlamentari şi la reprezentanţii săi în cele 47 de regiuni ale ţării.
Fost şef de cabinet în timpul mandatului de aproape opt ani al lui Abe, Suga a spus că va continua strategia ‘Abenomics’ a predecesorului său, care prevede o politică monetară ultrarelaxată, cheltuieli guvernamentale şi reforme, şi va urma o linie diplomatică centrată pe alianţa de securitate cu SUA.
Acesta se va confrunta cu provocări interne imediate precum pandemia de coronavirus şi dificultăţile economice, dar şi cu provocări de lungă durată precum îmbătrânirea populaţiei şi rata scăzută a natalităţii.
Pe plan extern, Suga va trebui să facă faţă unor provocări precum construirea relaţiilor cu învingătorul alegerilor prezidenţiale din SUA de la 3 noiembrie şi găsirea unui echilibru între contracararea agresivităţii maritime a Chinei şi interdependenţa economică dintre Tokyo şi Beijing.
De asemenea, există speculaţii că Suga ar putea convoca alegeri anticipate pentru camera inferioară a parlamentului luna viitoare pentru a-şi creşte şansele de a câştiga un mandat deplin de trei ani ca şef al LDP la scrutinul intern de anul viitor. Alegerile pentru camera legislativă inferioară trebuie organizate până în octombrie 2021.
Fiu al unui cultivator de căpşuni din nordul Japoniei care şi-a început cariera politică în calitate de consilier local, Suga deţine din 2012 postul cheie de şef de cabinet, activând ca purtător de cuvânt al guvernului, coordonând politicile executivului şi activitatea funcţionarilor.
El are imaginea mai mult a unui politician care acţionează în spatele scenei, şi mai puţin a unui lider de prima linie, însă a avansat în sondajele de opinie după ce şi-a anunţat candidatura pentru a-i succeda lui Abe. El a obţinut sprijinul majorităţii facţiunilor LDP.
Shinzo Abe, cel mai longeviv premier japonez, şi-a anunţat demisia la sfârşitul lunii august din motive de sănătate, după aproape opt ani de mandat.