Joi, 17 februarie, Klaus Iohannis a transmis Rusiei că România, NATO și Uniunea Europeană sunt gata să reacționeze, dacă Kremlinul va invada Ucraina.
„O întâlnire foarte bună. Cea mai importantă concluzie a fost că trebuie să rămânem uniți și în eforturile diplomatice și în cele economice. Suntem pregătiți să luăm orice măsură se impune împreună atunci când situația în teren se schimbă. Știm ce avem de făcut și orice se va întâmpla vom reacționa adecvat împreună. Este cel mai puternic și important mesaj.
Dacă situația se schimbă, reacțiile pe care le vom avea vor fi comune, deci nu va reacționa fiecare țară separat, UE are pachete de reacții pregătite și acestea vor fi puse în practică. Noi avem peste 600 km de graniță cu Ucraina și e posibil să apară un flux de migranți și da, suntem pregătiți pentru această situație și în chestiuni de impact economic suntem pregătiți, avem măsuri specifice pregătite, dar trebuie să știm foarte clar, noi ne dorim o soluție diplomatică, nu-și dorește nimeni o soluție de tip sancțiuni. Ne dorim ca situația de pe Flancul Estic să fie detensionată prin descaladare și prin calmarea tensiunilor”, a spus Klaus Iohannis.
Klaus Iohannis se află la Bruxelles pentru două reuniuni cu greutate
Acum, liderul statului este la Bruxelles, unde participă la reuniunea informală a Consiliului European pe tema ultimelor evoluţii privind situaţia de securitate de la graniţele Ucrainei şi la cel de-al VI-lea Summit Uniunea Europeană – Uniunea Africană.
Preşedintele României va lua parte mai întâi la reuniunea informală a Consiliului European, astăzi, 17 februarie, pentru ca vineri, 18 februarie, să meargă la Summitul UE-UA.
Participarea şefului statului la Summitul Uniunea Europeană – Uniunea Africană s-a înscris în seria demersurilor întreprinse de România pentru creşterea profilului în plan global, în mod special prin mai buna valorificare a relaţiilor în plan bilateral şi multilateral cu ţările de pe continentul african, precum şi pentru evidenţierea contribuţiei ţării noastre la dezvoltarea şi securitatea continentului african, inclusiv în contextul pandemiei de COVID-19, a transmis Administraţia Prezidenţială.
Participarea lui Klaus Iohannis la Summitul UE-UA contribuie la revitalizarea legăturilor tradiţionale ale României cu statele africane
„Preşedintele Klaus Iohannis va evidenţia eforturile constante ale României în ceea ce priveşte îndeplinirea obiectivelor comune UE – UA, axate pe pace, securitate şi bună guvernare; sprijinirea sectorului privat şi integrarea economică; dezvoltarea economică sustenabilă prin educaţie, cultură şi formare profesională; finanţare pentru creştere economică şi durabilă; schimbări climatice şi tranziţia energetică; sisteme de sănătate şi producţia de vaccinuri”, se arată în comunicatul citat.
Participarea României la Summitul dintre Uniunea Europeană şi Uniunea Africană, la cel mai înalt nivel, contribuie la revitalizarea legăturilor tradiţionale ale ţării noastre cu statele africane, în scopul identificării de noi oportunităţi reciproc benefice, precum şi la reconsolidarea profilului României de donator de asistenţă pentru dezvoltare, mai ales în domeniul educaţional.
Summitul UE – UA din 2022 reprezintă un moment de referinţă pentru relaţiile dintre cele două continente, prin transformarea parteneriatului dintre cele două organizaţii într-un format bazat pe egalitate şi responsabilitate, eficient, dinamic şi inovativ, menit să asigure promovarea priorităţilor comune.
Potrivit agendei preşedintelui României, tot vineri, Klaus Iohannis va avea și o întrevedere cu Președintele Parlamentului European, Roberta Metsola, la sediul instituţiei de la Bruxelles.