Președintele României, Klaus Iohannis, va merge miercuri, 16 martie, în Republica Moldova, la Chișinău, unde va avea o discuție cu președintele Maia Sandu. Întâlnirea va avea loc în contextul invaziei Rusiei din Ucraina.
Președintele Klaus Iohannis va merge miercuri în Republica Moldova, la Chișinău, unde va discuta cu președintele Maia Sandu, în contextul invaziei Rusiei din Ucraina, transmite Administrația Prezidențială.
Cei doi lideri cel mai probabil vor discuta despre războiul din Ucraina și situația refugiaților care intră în România și în Republica Moldova.
Preşedintele Klaus Iohannis a salutat, pe 3 martie, demersul omologului său de la Chişinău, Maia Sandu, privind semnarea cererii de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană şi subliniază că România va acorda tot sprijinul în această acțiune.
Republica Moldova trebuie să se pregătească pentru amenințările Rusiei: Suntem o țară neutră
Vicepremierul moldovean a declarat, pe 10 martie, că nu vede niciun motiv pentru care Republica Moldova ar deveni o țintă directă, relatează Sky News, care adaugă că Nicu Popescu a mai spus că țara trebuie să se pregătescă pentru toate amenințările din partea Rusiei.
”Suntem o țară neutră. Dar adăugăm că ceea ce s-a întâmplat în Ucraina este complet nejustificat. Trebuie să ne pregătim pentru întregul spectru de amenințări”, a declarat vicepremierul Republicii Moldova.
Amintim că Republica Moldova nu este membră a NATO și că țara condusă de Maia Sandu are o armată mică, fără armament sofisticat.
Geopolitica regiunii este complicată și mai mult de republica separatistă și nerecunoscută la nivel internațional Transnistria, care se întinde de-a lungul graniței de est dintre Moldova și Ucraina.
Guvernul transnistrean este susținut de Kremlin, iar vicepremierul a confirmat pentru sursa anterior citată că acolo se află 1.300 de soldați ruși.
„În acest stadiu, nu vedem semne de creștere a tensiunilor. Până în prezent nu am văzut semne că regiunea Transnistria ar fi pregătită pentru desfășurarea unei acțiuni militare. Dar nu putem prezice ce se va întâmpla mâine, peste două săptămâni sau peste două luni”, a spus el.
Republica Moldova vrea în UE, dar vrea să rămână în continuare neutră
Întrebat dacă încercarea Republicii Moldova de a deveni rapid membru al UE este compatibilă cu dorința de a rămâne neutră, Nicu Popescu a spus: „Credem că putem adera rămânând neutri”, însă nu a vrut să se pronunțe cu privire la modul în care Kremlinul ar reacționa la aderarea Moldovei la UE.
„Ceea ce s-a întâmplat deja este destul de tragic. Iar reproducerile acestui lucru se vor resimți pentru mult timp, nu ani, decenii. Iar aceste repercusiuni vor fi extrem de negative pentru fiecare stat european”, a declarat vicepremierul în ceea ce privește implicațiile unei victorii rusești în Ucraina.
„Așadar, ceea ce s-a întâmplat deja este destul de tragic, dar cu cât se termină mai repede, cu atât mai scurtă va fi această perioadă de recuperare.”