Klaus Iohannis participă joi, 6 octombrie. la prima reuniune a Comunității Politice Europene. Cu această ocazie, președintele va vorbi în cadrul evenimentului de la Praga despre „nevoia solidarității cu Ucraina”.
Președintele Klaus Iohannis a informat că printre temele pe care le va discuta se numără condamnarea războiului pornit de către Rusia în Ucraina, securitatea în perspectivă a continentului european și securitatea energetică.
De asemenea, președintele a declarat înainte de prima reuniune a Comunității Politice Europene că România, Bulgaria și Croația poate consolida unitatea Uniunii Europene, dacă aceste țări vor deveni parte din Spațiul Schengen.
„Sunt şanse, sunt şanse, fiindcă nevoia de unitate în Europa a devenit şi mai clară cu ocazia războiului dus de Rusia împotriva Ucrainei şi această unitate se poate consolida, dacă România, Bulgaria şi Croaţia vor deveni parte din Spaţiul Schengen după atâţia ani de aşteptate, cred că toţi liderii şi-au dat seama că acest pas nu poate decât să îmbunătăţească unitatea Uniunii şi soliditatea noastră în abordare”, a afirmat şeful statului.
Va exista o vizită a experților în România
Președintele Klaus Iohannis a mai spus că va exista o vizită a experților în România. De asemenea, șeful statului a comentat și declarațiile făcute miercuri în Parlamentul European de un europarlamentar care spunea că România ar putea bloca exporturile de cereale dacă sunt ţări care vor bloca accesul României în Schengen. Despre acesta, Klaus Iohannis a spus că l-a luat un pic valul.
„Aşa o variantă nu există. Noi, dimpotrivă, facem tot ce putem ca să înlesnim exportul de cereale din Ucraina, pentru a preveni o criză alimentară globală. Deci aşa ceva iese din orice discuţie”, a declarat Klaus Iohannis.
Inițiativa cu privire la aderarea României și a Bulgariei la spațiul Schengen este susţinută de Consiliul UE.
„Preşedinţia cehă a Consiliului UE consideră că procedura în curs de completare a extinderii Spaţiului Schengen este un element central care lipseşte. Bulgaria şi România au îndeplinit condiţiile necesare astfel încât Consiliul UE să poată discuta ridicarea controalelor la frontierele interne. În acest context, Preşedinţia cehă a Consiliului UE este angajată să obţină progrese astfel încât să permită Bulgariei şi României să devină membre cu drepturi depline ale Spaţiului Schengen.
Mai concret, Preşedinţia cehă a Consiliului lucrează în sensul obţinerii deciziilor necesare ale Consiliului prin unanimitate la reuniunea din decembrie. În acest sens, discutăm cu statele membre pentru a pregăti terenul pentru o discuţie substanţială asupra ridicării controalelor la frontierele interne cu Bulgaria şi România”, a declarat Mikuláš Bek, ministrul Afacerilor Europene din Cehia, ţară care exercită Preşedinţia semestrială a Consiliului UE.