Preşedintele Klaus Iohannis a declarat marţi că reuşitele din 1859, când s-a realizat Unirea Principatelor Române, reprezintă o „lecţie veritabilă de responsabilitate pentru noi toţi” şi a reiterat apelul de a se utiliza toate instrumentele la dispoziţie pentru finalizarea reformelor de care are nevoie România şi pentru a „eradica disfuncţionalităţile care trenează de prea mult timp”.
Un exemplu viu de dăruire
„Dragi români, în urmă cu 164 de ani, aspiraţiile românilor de a trăi în acelaşi stat şi sub un singur drapel erau cu un pas mai aproape de realitate, prin Unirea celor două Principate, Moldova şi Ţara Românească. Dorinţa puternică de unire a românilor, manifestată în mod limpede şi răspicat în cadrul Revoluţiei paşoptiste, nu a rămas un simplu ideal, ci a devenit realitate prin efortul neostenit şi dedicarea elitelor vremii de a găsi soluţiile politice potrivite. (…) Dragi români, viziunea, ambiţia şi entuziasmul paşoptiştilor şi unioniştilor constituie un exemplu viu de dăruire, patriotism şi abnegaţie pentru dezvoltarea naţiunii române. Reuşitele din 1859 reprezintă o lecţie veritabilă de responsabilitate pentru noi toţi, cei care continuăm să clădim România europeană, modernă şi democratică, indiferent unde ne aflăm”, a spus şeful statului la ceremonia organizată cu prilejul Zilei Unirii Principatelor Române, la monumentul „Mormântul Ostaşului Necunoscut” din Parcul Carol I.
El a amintit că, acum aproape 160 de ani, Alexandru Ioan Cuza, recunoscând importanţa educaţiei, crea prima lege modernă a învăţământului, care introducea obligativitatea şi gratuitatea educaţiei, indiferent de clasa socială sau de gen. Şeful statului a subliniat că, în acest an, viziunea proiectului „România Educată” va fi pusă în practică prin noi legi, menite să „revigoreze sistemul de învăţământ şi să îl alinieze la cerinţele prezentului şi cele ale viitorului”. De asemenea, el a punctat că România dispune de fonduri europene semnificative pentru dezvoltare în următorii ani, astfel încât a arătat că nu mai există justificări pentru care marile proiecte de infrastructură să sufere întârzieri.
„Reiterez apelul de a se utiliza toate instrumentele pe care le avem la dispoziţie pentru a finaliza reformele de care are nevoie ţara noastră şi pentru a eradica disfuncţionalităţile care trenează de prea mult timp”, a mai spus Klaus Iohannis.
Vremuri extrem de dificile, care ne pun la încercare
Şeful statului a arătat că sărbătoarea Unirii Principatelor Române din acest an are loc într-un context marcat de situaţii de criză care se succed cu rapiditate.
„De aproape un an, războiul s-a întors pe continentul nostru, odată cu invadarea Ucrainei de către Federaţia Rusă, cu efecte pe care le resimţim cu toţii. Numeroasele provocări cu care ne confruntăm la nivel european riscă să slăbească ataşamentul profund faţă de valorile democratice. Sunt vremuri extrem de dificile, care ne pun la încercare sistemul de valori sau credinţa în principiile europene. Vom trece cu bine acest veritabil test dacă, la fel cum ne îndeamnă Hora Unirii, vom şti ‘să dăm mână cu mână’, să preţuim solidaritatea şi unitatea! România a dovedit mereu că este un stat puternic, mai ales atunci când clasa politică, instituţiile publice şi cetăţenii au acţionat împreună, punând pe primul loc binele comun. Acum, poate mai mult ca oricând, este important să ne concentrăm pe lucrurile care ne apropie, călăuziţi de spiritul unităţii naţionale”, a adăugat preşedintele Iohannis.
El a mai arătat că marcarea zilei Unirii Principatelor Române la Mormântul Ostaşului Necunoscut reprezintă o aducere-aminte a jertfelor pe care înaintaşii noştri le-au făcut pentru independenţă, unitate şi suveranitate.
„Istoria ţării noastre s-a construit prin angajamentul şi sacrificiile unor întregi generaţii, cărora le datorăm preţuirea noastră, pentru că au luptat şi au înfruntat cu demnitate şi curaj riscuri şi provocări în vremuri extrem de tulburi”, a mai declarat şeful statului.
Preşedintele Iohannis a subliniat şi că dubla alegere a lui Alexandru Ioan Cuza ca domnitor al Moldovei şi Ţării Româneşti a reprezentat piatra de temelie a definirii naţiunii române, orientată către valorile occidentale, democraţie, drepturi şi libertăţi cetăţeneşti.
În deschiderea ceremoniei a fost oficiat un serviciu religios. În cadrul evenimentului, Drapelele de Luptă ale Brigăzii 30 Gardă „Mihai Viteazul” şi Brigăzii 15 Mecanizată „Podu Înalt” au fost decorate de preşedintele Iohannis cu Ordinul „Virtutea Militară” în grad de Mare Ofiţer cu însemne de pace pentru militari, respectiv cu Ordinul „Virtutea Militară” în grad de Ofiţer cu însemne de pace pentru militari.
Şeful statului a depus o coroană de flori la monumentul „Mormântul Ostaşului Necunoscut”.
La eveniment au participat şi ministrul Apărării Naţionale, Angel Tîlvăr, şeful Statului Major al Apărării, generalul Daniel Petrescu.