Președintele Klaus Iohannis, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, și secretarul general adjunct al Alianței, Mircea Geoană, se află vineri la Baza 57 Aeriană de la Mihail Kogălniceanu.
Preşedintele Klaus Iohannis şi secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, au fost, vineri, la Baza 57 Aeriană de la Mihail Kogălniceanu. Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, cei doi oficiali au avut convorbiri tete-a-tete şi oficiale, s-au întâlnit cu militarii dislocaţi la bază şi au susţinut o conferinţă de presă comună. Secretarul general al NATO se află în vizita în România la invitaţia preşedintelui Iohannis.
Jens Stoltenberg: România nu este singură
Jens Stoltenberg a declarat că „este o plăcere să mă aflu în România, un aliat puternic și determinat”. Acesta a ținut să mulțumească pentru cooperarea pe care a avut-o de-a lungul anilor cu țara noastră.
Secretarul general al NATO a spus că „România nu este singură”, iar prezenţa trupelor NATO transmite un mesaj de unitate din partea Alianţei.
„România nu este singură. Avioane de lupta din Germania și Italia se afla aici pentru a proteja toți aliații și pentru a ajuta să menținem cerul dumneavoastră sigur. (…) Numărul total al soldaților americani de la această bază de aici e de aproape 2.000 și reprezintă o demonstrație puternică a unității transaltantice”, a spus Stoltenberg.
Marea Neagră, o regiune de o importanță vitală
Regiunea Mării Negre are o importanţă strategică pentru NATO, a mai declarat Stoltenberg în conferinţa de presă comună cu preşedintele Klaus Iohannis. El a mai spus că venirea celor 1.000 de militari americani suplimentari arată unitatea transatlantică şi angajamentul SUA de a apăra Europa.
„De aici, din zona Mării Negre, până la Marea Baltică, aliații susțin statele membre NATO din flancul estic prin trimiterea de trupe și capabilități militare. (…) Marea Neagră este o regiune de o importanță vitală, strategică pentru NATO”, a mai spus oficialul NATO.
„Nu vor exista membri de prima clasă şi membri de clasa a doua. Nu există decât aliaţii NATO, uniţi”, a spus secretarul general al NATO.
NATO nu va face compromisuri asupra principiilor cheie
Stoltenberg a afirmat că aliaţii sunt deschişi la găsirea unei soluţii politice cu Rusia în privinţa crizei ucrainene, dar NATO nu va face compromisuri asupra principiilor cheie, cum este dreptul fiecărei naţiuni de a-şi alege propria cale şi dreptul Alianţei de a-şi apăra toţi aliaţii.
„Am trimis Rusiei o invitație pentru a ne întâlni în consiliul NATO-Rusia cât mai curând, dar NATO nu va face compromisuri în legătură cu valorile sale de bază: dreptul fiecărei națiuni de a-și alege viitorul”, a mai punctat Stoltenberg.
Klaus Iohannis: Prezența militarilor americani, dovadă a solidarităţii şi coeziunii NATO
Pe de altă parte, preşedintele Klaus Iohannis a subliniat că prezenţa militarilor americani în România reprezintă o dovadă a solidarităţii şi coeziunii NATO şi o demonstraţie clară a angajamentelor Statelor Unite faţă de ţara noastră în calitate de partener strategic.
„România în mod constant a fost implicată în securitatea euroatlantică, este contributor semnificativ la îndeplinirea obiectivelor euroatlantice. Prezenta dumneavoastră aici este o dovadă a solidarităţii Alianţei, a coeziunii Alianţei şi o demonstraţie clară a angajamentelor Statelor Unite faţă de România în calitate de partener strategic”, a afirmat Klaus Iohannis.
România beneficiază de toate garanţiile de securitate
Preşedintele a punctat că România beneficiază, ca membru al Alianţei Nord-Atlantice şi ca partener strategic al SUA, de toate garanţiile de securitate de care are nevoie, în contextul celei mai grave crize de după căderea Cortinei de Fier.
„România este foarte bine apărată şi are toate garanţiile de securitate. Niciun român nu trebuie să se teamă, însă trebuie să ştim de unde vine această siguranţă a noastră, ce sunt garanţiile de securitate. În primul rând, forţele noastre armate – care s-au dezvoltat enorm în ultimii ani – sunt foarte bine pregătite şi sunt pregătite pentru orice scenariu. În plus, România este în Alianţa NATO, cea mai puternică alianţă militară din câte au existat în istorie. Pentru a veni în sprijinul nostru, iată că avem aceşti militari pe care i-am salutat astăzi, aici, în baza Mihail Kogălniceanu şi alţii care au venit din state partenere strategice, de la aliaţi, pentru a lucra împreună cu militarii români”, a spus şeful statului.
România va menține alocarea de 2% din PIB pentru modernizării capabilităţilor militare
De asemenea, preşedintele Klaus Iohannis a mai afirmat că România este hotărâtă să îşi menţină angajamentele asumate privind alocarea a 2% din PIB pentru continuarea modernizării capabilităţilor militare şi va acorda şi pe mai departe o atenţie sporită creşterii capacităţii operaţionale a tuturor structurilor militare.
„România este hotărâtă să îşi menţină angajamentele asumate privind alocarea a 2% din PIB pentru continuarea modernizării capabilităţilor militare. Vom acorda şi pe mai departe o atenţie sporită creşterii capacităţii operaţionale a tuturor structurilor militare atât prin efort naţional, cât şi în context multinaţional. Totodată, creşterea rezilienţei, atât la nivelul structurilor militare, cât şi la nivelul instituţiilor publice şi ale societăţii în ansamblu, reprezintă o direcţie principală de acţiune subsumată implementării strategiei naţionale de apărare a ţării”, a spus şeful statului.