Miercuri, 13 aprilie, preşedintele României, Klaus Iohannis, a mers la Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu. Şeful statului a fost însoţit de premierul Alexander De Croo, aflat în vizită oficială în ţara noastră.
Klaus Iohannis şi premierul Regatului Belgiei, vizită la Baza Mihail Kogălniceanu
Şeful statului a mers acolo alături de premierul Regatului Belgiei, Alexander De Croo, aflat într-o vizită oficială în România, dar şi de premierul Nicolae Ciucă.
Preşedintele Iohannis i-a mulţumit premierului Alexander De Croo pentru prezenţa la baza aeriană din judeţul Constanţa a contingentului belgian desfăşurat în cadrul Forţei de Răspuns a NATO, alături de alte forţe aliate.
„Această contribuţie este parte a măsurilor NATO de consolidare a posturii de descurajare şi apărare şi a securităţii Flancului Estic al Alianţei”, a afirmat preşedintele României.
„Mulțumesc tuturor aliaților noștri pentru prezenţa în România alături de noi. Bine ați venit în țara noastră! Prin eforturi comune, contribuim la securitatea spaţiului aliat, asigurăm pacea și liniștea cetățenilor noștri.
Faptul că ne aflăm împreună în această bază militară reprezintă o dovadă în plus a unității, coeziunii și solidarității care există la nivelul NATO. Salut prezenţa astăzi, aici, a dlui prim-ministru De Croo, cu care ieri am avut consultări politice foarte bune.
Încă din anul 2014, ca urmare anexării ilegale a Peninsulei Crimeea de către Federația Rusă, NATO a început un proces complex de adaptare. Am fost conștienți că ne confruntăm cu un mediu de securitate marcat de noi riscuri și amenințări și de conduita tot mai agresivă a Federației Ruse în plan regional.
Astfel a apărut postura de descurajare și apărare a NATO pe Flancul estic. Agresiunea brutală declanșată de Federația Rusă împotriva Ucrainei a afectat însă fundamental securitatea regională, europeană, euroatlantică și are proiecții negative la nivel global, pe mai multe paliere chiar.
De aceea, pentru sprijinirea Ucrainei, greu încercată de această agresiune, NATO și Uniunea Europeană au luat măsuri concrete și consistente.
România a acționat, la rândul său, rapid și eficient, atât la nivel guvernamental, cât și la nivelul societății civile”, a mai precizat preşedintele Klaus Iohannis.
Alexander De Croo, vizită oficială în România. Prim-ministrul belgian merge apoi la Chişinău
Reamintim că premierul belgian s-a întâlnit marţi, la Palatul Cotroceni, cu preşedintele Klaus Iohannis.
„Este esențial să consolidăm reziliența strategică a noastră, a Aliaților, precum și pe cea a partenerilor noștri, în special a celor mai vulnerabili, cum sunt Republica Moldova și Georgia.
În acest context, am subliniat susținerea deplină a României pentru Republica Moldova, pentru parcursul său european, și am atras atenția asupra sprijinirii sale ferme și imediate în gestionarea fluxurilor crescute de refugiați cu care această țară se confruntă, alături de multiple alte provocări.
Trebuie să asigurăm un sprijin substanțial și coerent pentru Republica Moldova, de natură politică, financiară și logistică, precum și în privința securității energetice”, a declarat Klaus Iohannis, cu această ocazie.