Informație de ultimă oră. Președintele Klaus Iohannis va efectua o vizită în cursul zilei de marți, 14 iunie, în Olanda pentru a participa la o reuniune în format restrâns organizată la Haga, anunță Administrația Prezidențială.
Administrația Prezidențială anunță că președintele Klaus Iohannis va efectua o vizită în Olanda, unde va participa în cursul zilei de marți, de la ora 20.30, ora României la o reuniune în format restrâns care are loc la Haga.
Sursa citată precizează că această întâlnire are loc la invitaţia prim-ministrului Olandei, Mark Rutte, şi a prim-ministrului Danemarcei, Mette Frederiksen. Pe lângă șeful statului, invitați mai sunt și premierii Belgiei, Letoniei, Poloniei şi Portugaliei, precum şi secretarul general NATO, mai arată sursa citată.
Klaus Iohannis, invitat la reuniunea de la Haga
În ceea ce privește subiectele care urmează să fie discutate, Administrația Prezidențială anunță că reuniunea vizează coordonarea poziţiilor şi a mesajelor comune ale statelor aliate în perspectiva Summitului NATO de la Madrid, care este programat la finalul lunii iunie.
În același timp, pe agenda discuţiilor se mai află și evaluarea situaţiei de securitate din Ucraina, odată cu declanșarea războiului de la data de 24 februarie, de către Rusia.
Totodată, se va mai discuta și despre continuarea asistenţei pentru Ucraina, dar și despre pregătirea deciziilor Summitului de la Madrid privind consolidarea posturii de descurajare şi apărare a NATO pe Flancul Estic al Alianţei.
Ce vor discuta oficialii în cadrul reuniunii de la Haga?
Pe agenda discuțiilor se mai regăsește și procesul de negociere a noului Concept Strategic al NATO, dar şi perspectivele aderării la Alianţă a Suediei şi a Finlandei, conchide sursa menţionată.
Amintim faptul că la finele lunii mai, șeful statului a efectuat o altă vizită, la Bruxelles, unde s-a discutat despre sancțiunile impuse Rusiei după invadarea Ucrainei. La acel moment, Klaus Iohannis anunța că România este pregătită să promoveze setul de sancțiuni, însă cu anumite condiții.
„Noi suntem de acord să promovăm acest nou pachet de sancţiuni, dar pentru a nu fi surprinşi, am insistat să fie cuprinsă o aşa numită clauză de solidaritate în text şi voi insista ca această clauză să rămână.
Asta înseamnâ că, în cazul în care se întâmplă ceva, statele membre şi Comisia să ia de urgenţă măsuri pentru a veni, drept exemplu, în sprijinul nostru, în cazul în care se întrerupe alimentarea pe calea Mării Negre”, explica șeful statului, la Bruxelles, în urmă cu aproape două săptămâni.