Klaus Iohannis a lăudat relația dintre România și Germania
Președintele Klaus Iohannis a participat luni la un eveniment organizat cu prilejul Zilei Unității Germane. Aici el a susținut un discurs în care a abordat pe larg relația de prietenie dintre România și Germania. El a făcut referire atât la relațiile economice, dar și la susținerea oferită de Germania pe tema aderării la Schengen.
Iohannis și-a început discursul susținând că un eveniment precum căderea zidului Berlinului trebuie să amintească tuturor că Uniunea Europeană este un proiect al păcii. El a subliniat că acum, mai mult decât oricând, avem nevoie de unitate. Acest lucru fiind necesar pentru a gestiona provocările la nivelul UE. El a oferit ca exemplu „războiul brutal de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei și cu urmările sale nefaste”.
„Datorită șirului de evenimente istorice declanșate de căderea Zidului Berlinului, ne regăsim împreună, în Europa, români și germani, ca prieteni și parteneri europeni, dar și ca aliați în NATO.
Împreună trebuie să acționăm în continuare, într-un mediu în continuă schimbare, pentru a ne proteja și promova valorile, precum și pentru a le proiecta în vecinătatea noastră și în afara acesteia. Un proverb german spune că Prietenia este o plantă care trebuie udată des / Freundschaft ist eine Pflanze, die man oft gießen muss”, a amintit președintele României.
În acest context el a declarat că „planta prieteniei” româno-germane a fost întreținută anul acesta prin „dialog politico-diplomatic dinamic”. Totodată, și „prin cooperare economică și sectorială accentuată și prin consolidarea legăturilor interumane. Relația noastră de natură strategică este astăzi mai strânsă ca niciodată”, susține Iohannis.
Președintele Iohannis a vorbit despre comunitatea românilor din Germania
Președintele Iohannis a amintit și vizitele oficialilor germani în România, dar și „comunitatea românească din Germania și comunitatea etnicilor germani din România”. Potrivit lui, această din urmă „acționează ca un liant între societățile și popoarele noastre, având o contribuție semnificativă la dezvoltarea și modernizarea României”.
„Am fost onorați de vizitele în România, anul acesta, ale Președintelui federal Frank-Walter Steinmeier, Cancelarului federal Olaf Scholz și Prim-ministrului landului Bavaria, Markus Söder.
Mi-a făcut plăcere, totodată, să particip în vara aceasta, la Düsseldorf și Frankfurt, la ceremoniile în cadrul cărora am fost onorat să primesc Premiul Civic German și Premiul Franz Werfel pentru Drepturile Omului”, a precizat președintele.
Iohannis a amintit și de Comisia mixtă interguvernamentală pentru etnicii germani din România. Aceasta, potrivit lui, este „un instrument important de promovare a identității minorității germane”.
Totodată, Klaus Iohannis a precizat că „relațiile economice dintre România și Germania sunt la cel mai ridicat nivel din ultimii 20 de ani”. El a amintit cooperarea bilaterală în ceea ce privește educația duală și a concluzionat anunțând că speră la continuarea proiectelor, atât în educație, cât și în economie.
„Un proverb pe care îl întâlnim atât în România, cât și în Germania afirmă că „prietenul la nevoie se cunoaște” / „Wahre Freunde erkennt man in der Not”. Susținerea vocală și constantă a Germaniei în favoarea aderării României la spațiul Schengen este elocventă în acest sens.
Sperăm să atingem acest deziderat cât mai curând, atât în baza performanțelor noastre larg recunoscute, cât și ca o confirmare a faptului că Uniunea este capabilă să răspundă necesității de coeziune, reziliență, solidaritate și securitate sporită”, a concluzionat președintele României.