Legea promulgată miercuri de președintele Klaus Iohannis vizează modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 17/2005 pentru stabilirea unor măsuri organizatorice la nivelul administraţiei publice centrale, prin care cele 41 de comisariate judeţene, Comisariatul Municipiului Bucureşti, precum şi Comisariatul Rezervaţiei Biosferei „Delta Dunării”, aflate în subordinea Gărzii Naţionale de Mediu, vor deveni structuri fără personalitate juridică.
Potrivit documentului promulgat de președinte, Garda Naţională de Mediu funcţionează la nivel central prin Comisariatul General, instituţie publică cu personalitate juridică, şi are în subordine 41 de comisariate judeţene.
„Garda Naţională de Mediu funcţionează la nivel central prin Comisariatul General, instituţie publică cu personalitate juridică, şi are în subordine 41 de comisariate judeţene, Comisariatul Municipiului Bucureşti şi Comisariatul Rezervaţiei Biosferei ‘Delta Dunării’, structuri fără personalitate juridică”, se arată în actul normativ.
Ce prevede noua lege?
Sursa citată mai arată și că prefectul este cel care coordonează activitatea structurilor subordonate Gărzii Naţionale de Mediu în situaţii de urgenţă sau ori de câte ori este necesară gestionarea unei situaţii la nivel local care priveşte competenţele mai multor instituţii şi autorităţi publice.
O altă prevedere a legii vizează salariile de bază ale personalului din cadrul Gărzii Naţionale de Mediu. Acestea vor fi stabilite în funcție de nivelul salariilor de bază ale personalului din cadrul gărzilor forestiere.
„Nivelul salariilor de bază ale personalului din cadrul Gărzii Naţionale de Mediu se stabileşte la nivelul salariilor de bază ale personalului din cadrul gărzilor forestiere. Echivalarea salariilor aferente fiecărei funcţii se stabileşte prin ordin al conducătorului autorităţii centrale de mediu. La data intrării în vigoare a prezentei legi, reîncadrarea personalului încadrat pe funcţii teritoriale în cadrul Gărzii Naţionale de Mediu, se face potrivit noilor reglementări”, mai spune legea.
Președintele Klaus Iohannis a mai promulgat și alte două legi importante. Una dintre ele vizează transportul în regim de taxi şi în regim de închiriere, iar cea de a doua se referă la ratificarea Protocolului încheiat la Montreal, la 4 aprilie 2014 şi semnat de România la 13 decembrie 2019.
Decretele semnate de președintele Klaus Iohannis
„Decret privind promulgarea Legii pentru modificarea art. 67 alin. (2) din Legea nr. 38/2003 privind transportul în regim de taxi şi în regim de închiriere (PL-x 423/04.10.2021);
Decret pentru promulgarea Legii privind ratificarea Protocolului încheiat la Montreal, la 4 aprilie 2014 şi semnat de România la 13 decembrie 2019, pentru amendarea Convenției referitoare la infracțiuni şi la anumite acte săvârșite la bordul aeronavelor, încheiată la Tokyo la 14 septembrie 1963 (PL-x 405/04.10.2021)”, anunță Administrația Prezidențială.
Șeful statului a semnat și decretul pentru eliberarea din funcție a unui judecător. „Decret privind eliberarea din funcția de judecător la Curtea de Apel Bucureşti a doamnei Dana Simona Arjoca – pensionare”, mai arată sursa citată.