Președintele Iohannis l-a dat afară fără discuție și a semnat vineri decretul privind încetarea raporturilor de serviciu ale chestorului principal de poliție Ioniţă Alexandru-Cătălin cu Ministerul Afacerilor Interne.
Acum, Ioniță este demis din Poliție, după ce în vară fusese înlocuit din funcția de chestor anticorupție. Acesta a condus până în luna august Direcția Generală Anticorupție din cadrul MAI. El a fost eliberat din funcție după ce a primit aviz negativ de la ORNISS și astfel nu mai avea autorizaţia de acces la informaţii clasificate, necesară exercitării funcţiei.
În septembrie 2019, DNA a clasat dosarul în care Ioniţă Alexandru Cătălin era cercetat din 2018 pentru corupție, constatând că fapta nu există. În schimb, cercetarea sa pentru fals în declarații a fost declinată către Parchetul Curții de Apel București. El a fost urmărit penal pentru trafic de influență și fals în declarații pentru că ar fi pretins cedarea, cu titlu gratuit, a 4 hectare dintr-un teren de 18 hectare din Popești-Leordeni, ca să intervină pe lângă funcționari publici.
Ioniţă Alexandru Cătălin a jucat un rol cheie și pe vremea când la MAI era Carmen Dan. El a fost la mijloc în conflictul dintre premierul de la acea vreme și ministrul susținut de Liviu Dragnea, conflict în urma căruia Mihai Tudose a fost silit să-și dea demisia de la conducerea guvernului. Atunci, Ioniță a acuzat că a aflat din presă de demiterea sa din fruntea DGA. El și-a recăpătat funcția de conducere o dată cu venirea PNL la putere.
Trebuie amintit că Ioniţă Alexandru Cătălin a fost acuzat și de plagiat. Comisia de Etică şi Deontologie Universitară a Academiei de Poliţie a decis, în anul 2019, că Ioniţă Alexandru-Cătălin a plagiat 9,22% din cele 7840 de rânduri ale lucrării sale de doctorat și l-a sancţionat cu avertisment scris, obligându-l să refacă integral capitolul Vll al lucrării, în care a plagiat.